Владика Ігор Возьняк: Oповіщаю піст перед обличчям Господнім
  • Чтв, 23/01/2014 - 16:04

Всесвітлі, всечесні та преподобні отці,

Преподобні сестри і брати у чернецтві,

Достойні та любі миряни нашої Церкви,

наша країна перебуває у складній політичній та економічній ситуації, можна сказати у глибокій кризі. Більшість із нашого народу незадоволені відношенням уряду до своїх громадян. Наростає напруження між народом правлячою верхівкою, що продовжується уже другий місяць. Гинуть люди, у яких стріляють бійці, а певних викрадених замордовують у відлюдних місцях або просто знущаються, обливаючи водою, роздягнених на морозі. Кулі, мордування і знущання не принесуть успіху у вирішенні проблеми… Необхідний мудрий діалог та прощення.

 

Коли місту Ніневії грозило зруйнування, ніневійський цар дав такий наказ: «… Ні людина, ні скотина, ні воли, ні вівці - нічого не сміють їсти, ні споживати, та й води не сміють пити» (Йона 3,7). І цар разом з людьми сіли у попелі, накрившись веретищами, постили. Господь зглянувся на 20-ти тисячне місто і пощадив його. Інша історія: коли на Ізраїль наступало велике військо моавитян, аммоніїв та дехто з маоніїв, цар юдейський Йосафат оповістив піст по усій Юдеї  (пор. 2Хр 20,1-3). Від цього благання зійшов дух Господній на  Ахазієла, який промовив: «… Так говорить Господь до вас: Не бійтесь і не лякайтесь цієї великої навали, бо не ваша це війна, а Божа» (2Хр 20,15). А батько, який приводив біснуватого сина до учнів Христових був в розпачі, бо ті не могли вигнати злого духа. Ісус Христос вигнав злого духа, сказавши своїм учням: «… Цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою та постом» (Мр 9,29). І нам необхідно прогнати усяке зло з нашої країни, – найкращий спосіб: молитва й піст з любові до Бога! Відкиньмо гріх -  чинімо добро!

 

Достойні та вірні служителі Церкви Христової, любі та дорогі вірні нашої Архієпархії, оповіщаю піст перед обличчям Господнім у завтрашній день преподобного Теодозія, 24 січня, що кому можливо: цілий день тільки вода; імовірно, вода й хліб; інші ваші жертви, які вам під силу принести на Господній вівтар. Молитву, прошу, продовжувати безнастанно в наступні дні, закликаю священиків, щоб зорганізували ці моління, беручи по можливості, участь в благаннях. У багатьох наших церквах ця молитва уже налагоджена, яка стримує певні негідні дії, що могли б відбутися. Чинімо це з великою довірою до Бога! Бийте у дзвони, хай Господь почує й прийме наші щирі моління та великодушний піст, щоб припинилося кровопролиття й насильство у нашій Україні! Пресвята Богородице, спаси нас! 

 

+ Ігор

 Митрополит Львівський УГКЦ

 

Джерело: http://www.ugcc.lviv.ua/