Владика Йосиф Мілян зустрівся із духовенством Казахстану
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

Владика Йосиф Мілян, голова Пастрорально-місійного відділу УГКЦ (ПМВ), та о. Андрій Гах, секретар ПМВ, з благословення Блаженнішого Святослава перебувають з пастирським візитом у Казахстані. У рамках цього візиту, який відбувається з нагоди 100-річчя з дня народження блаженного Олексія Зарицького, проходять реколекції для священиків і сестер, які здійснюють служіння в Казахстані.

 

Другого дня візиту, 2 листопада, після Святої Літургії о. д-р Андрій Михайлейко, директор інституту історії Церкви УКУ виголосив доповідь «Йосиф Сліпий: науковець, в’язень, Патріарх», а о. Полікарп Марцелюк,ЧСВВ, із Постуляційного центру УГКЦ - «Мученики, свідки віри у первісній Церкві та сьогоденні».

 

Відтак, після обіду, відбулася конференція і зустріч Владики Йосифа з духовенством Казахстану. Архиєрей висвітлив головні напрямки діяльності Пасторально-місійного відділу, сучасні виклики та заплановані на близьке майбутнє заходи. Рівно ж він порушив питання церковної ідентичності, яке є дуже актуальним на казахській землі. «У християнській цивілізації ІІІ тисячоліття щоразу більше розвиваються негативні явища, які призводять до послаблення та упадку морально-етичних цінностей та духовного життя загалом. З огляду на це, – наголосив Владика Йосиф, - у Церкві сьогодні бракує християнського радикалізму в боротьбі з секуляризацією людства».

 

Після загальної конференції відбулися індивідуальні зустрічі.

Інформаційний центр ПМВ

 

 

Додаток:

Біографічна довідка блаженного Олексія Зарицького

Отець Олексій Зарицький народився 17 жовтня 1912 року в с. Більче (тепер Миколаївський район Львівської області). Протягом 1922-1931 років навчався у Стрийській державній гімназії, після якої вступив до Львівської богословської академії, де навчався до 1934 року. 7 червня 1936 року висвячений на священика Митрополитом Андреєм Шептицьким у соборі Святого Юра у Львові. Працював у парафіях сіл Стинова Нижня і Стинова Вижня, пізніше переведений до с. Струтин, біля Золочева.

За відмову перейти на православ’я після насильницької ліквідації Української Греко-Католицької Церкви 29 травня 1948 року був засуджений на 8 років тюрми. Більшу частину ув’язнення провів у таборах Кемеровської, Омської та Карагандинської областей. Звільнений 31 грудня 1954 року. 26 жовтня 1957 року Олексій Зарицький був повністю реабілітований військовим трибуналом Прикарпатського військового округу.

Після звільнення з ув’язнення отець Олексій розпочинає підпільну душпастирську працю серед українських та німецьких переселенців на теренах Самари, Уралу, Оренбурга, Казахстану. За невтомну працю Митрополит Йосиф Сліпий призначив його Адміністратором Сибіру та Казахстану.

За підпільну душпастирську діяльність 9 травня 1962 року вдруге заарештований. 30 червня засуджений на два роки позбавлення волі у таборі в Долінці Карагандинської області.

Помер 30 жовтня 1963 року в цьому ж таборі, де і був похований. Стараннями вірних та його родини двічі перезахоронений. Нині його тіло спочиває в с. Рясне-Руське Львівської області.

27 червня 2001 року Святіший Отець Іван Павло ІІ в часі свого візиту в Україну зарахував отця Олексія Зарицького до лику блаженних.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua