Владика Михаїл Бубній: Дружина священика - це 70% його пасторального успіху
  • Чтв, 28/06/2018 - 20:23

Кожен священик у душі має бути місіонером, мати відкрите серце, бути готовим йти туди, де його потребує Господь, вірні і куди його посилає Церква. Про це заявив Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський владика Михаїл Бубній під час VIII практичного спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, який триває у Зарваниці.

“Потреби нашої Церкви дуже великі. Де не торкнувся сильно комунізм і радянська влада, - там ми маємо процвітання. Я кажу, що Галичина збирає плоди, а Південь, Центр і Схід – засіває. Митрополит Андрей Шептицький дуже прагнув розвинути нашу Церкву на тих теренах. Йому не вистачило часу, йому не дали певні політичні сили. Він в Одесі вже купив навіть земельну ділянку, але через війну не встиг розвинути і покликати до життя нашу Церкву на тих теренах”, - зазначив владика Михаїл.

Він відзначив, що спецкурс ПМВ саме для того, щоби сказати правду про місійну ситуацію, яка є в Церкві. “А правда така, що крім Галичини наша Церква є по цілому світу. І в яку б країну ви не поїхали  - наші вірні там є!” – підкреслив Екзарх Одеський.

Владика Михаїл закликав семінаристів почуватися місіонерами. “Не тільки якесь згромадження чи чин має бути місіонерським. Кожен священик у душі має бути місіонером, мати відкрите серце, бути готовий йти туди, де його потребує Господь, вірні і куди його посилає Церква. Це є правдивий священик! – наголосив єпископ і додав. - Ісус мав 12 апостолів на початку. А вас тут сьогодні 88. Уявіть, яка це сила!”

Владика розповів семінаристам про Одеський екзархат і особливості служіння на Півдні України. “Хто любить море  - у вас є шанс бути близько моря, на постійному курорті”, - пожартував владика, запрошуючи майбутніх священиків душпастирювати на Південних теренах України.

Він відзначив, що населення Одеського екзархату - 5,5 млн осіб. Він охоплює 4 області: Одеську, Миколаївську, Херсонську і Кіровоградську. Найменше розвинена Кіровоградська, найбільше – Херсонська, в якій створено навіть два деканати - Херсонський і Скадовський. Одеський екзархат налічує 54 діючих парафії, 44 священика і 2 диякона. 8 храмів будуються. 14 заплановано спорудити.

“Я як єпископ дбаю, щоби кожен священик екзархату був забезпечений житлом, місцем служіння і автомобілями”, - зауважив владика Михаїл.

Говорячи про труднощі в Екзархаті, єпископ відзначив, що це насамперед брак кадрів.

Крім того, владика Михаїл наголосив на важливій ролі дружини священика на місійних теренах.

“Я завжди кажу, що дружина священика - це 70% його пасторального успіху. Маю священика, який зізнався: “Владико, я хотів давно піти з цих теренів на Галичину, але дружина не дала”. А дружина співає, катехизує, все впорядковує і завдяки такій дружині отець себе гарно віднайшов. Вже побудував дві церкви. А рушієм є дружина! Я більше скажу: коли приїжджаю на його парафії, то люди більше горнуться до їмості, ніж до священика - вона там і керівник і провідник. Люди нею тішаться. Тож, браття, від майбутньої дружини дуже залежить ваше пасторальне служіння”, - наголосив Екзарх Одеський, звертаючись до учасників спецкурсу.