Владика Михайло Бубній семінаристам: «Не обмежуйтеся працею у своїй єпархії»
  • Чтв, 27/06/2019 - 09:29

Христос каже: «Ідіть і зробіть учнями всі народи». Я дуже хочу, щоб у наших семінаріях плекався дух готовності піти послужити туди, куди інші не хочуть, страхаються. Це справжнє апостольство - готовність служити там, де Христос потребує. Про це заявив екзарх Одеський Михайло Бубній під час IX спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, що триває у Дрогобичі.

Єпископ підкреслив, що всі ми народжені до покликання служити Богові у його живій Церкві. І відзначив, що на південних теренах України УГКЦ щойно народилася, щойно започаткована і тому вона є жива, але вона ще не сильна: існує багато потреб, багато людей чекають на спасіння, шукають правдиву Церкву.

«Люди очікують справжніх місіонерів, справжніх апостолів Христових. Кожен із вас, можливо, вже уявляв свій шлях священничого служіння. У глибині свого серця послухайте, куди Господь вас кличе. Можливо, Він хоче чогось більшого від мене, можливо, щоб я став першим апостолом для якоїсь громади - чи в Україні, чи на поселеннях. Можливо, Господь кличе мене, щоб я збудував Христову Церкву, народив певну християнську спільноту і її провадив. Не обмежуйтеся, браття, працею у своїй єпархії. Бо коли б апостоли себе обмежували, ми б не були сьогодні християнами, - наголосив владика Михайло. - Христос до всіх каже: «Ідіть і зробіть учнями всі народи». Це покликання. Я дуже хочу, щоб у наших семінаріях плекався той дух готовності піти послужити туди, куди деякі не хочуть, страхаються. Це справжнє апостольство - готовність служити там, де Христос мене потребує. І повірте, тоді ви будете в житті щасливі і матимете велику внутрішню радість».

Владика розповів про діяльність і структуру Одеського екзархату. Він відзначив, що населення екзархату - 5,5 млн осіб. Він охоплює 4 області: Одеську, Миколаївську, Херсонську і Кіровоградську. Сьогодні Одеський екзархат налічує 47 чинних парафій, 40 священників і 2 диякони, 11 семінаристів. Є 16 збудованих храмів, 24 каплиці і 8 храмів у стані будівництва.

«Приблизно десь близько 5 тисяч наших вірних в Одеському екзархаті. Ми там дуже потрібні, щоби трошки змінити ментальність людей і ставлення до Церкви. Треба показати, що Церква йде до людей, як Христос виходить до кожного з нас», - зазначив єпископ.

Одним із головних напрямків своєї діяльності екзарх Одеський назвав вишкіл священників. «Священник мусить постійно зростати – духовно, інтелектуально і у пасторальній діяльності. На першому місці я ставлю духовний провід - реколекції. Раз на рік проводимо п'ятиденні реколекції для всіх священників екзархату з родинами. Щокварталу їжджу у кожний деканат і зустрічаюся, спілкуюся з усіма душпастирями. Маємо для священників програму постійної формації, щоб удосконалювали свої знання в різних дисциплінах. Остання зустріч була присвячена проповідництву. Для їмостей раз на рік організовую окремі реколекції», - зауважив владика Михайло.

Єпископ розповів про постійну катехизацію – як дітей, так і молоді та дорослих, про розвиток молитовних спільнот, братств, різних християнських рухів, про соціальне служіння і капеланство, зокрема морське.

«Отець Олександр Смеречинський потребує мінімум 2-3 капеланів для допомоги у морському апостоляті. Хто відчуває себе моряком, хто любить кораблі - є шанс і можливість послужити. Хочемо розвинути морське капеланство у різних країнах світу, де працюють наші моряки», - звернувся до семінаристів єпископ.

Владика підкреслив, що найбільша потреба екзархату – ревні священники. На сьогодні існує потреба вже в у 25 душпастирях. «Хто прийде швидше – отримає кращу частку, - пожартував владика. - Заохочую вас до праці на наших південних теренах. Це Україна. Це не чужина. Не бійтеся! Там дуже потрібні ревні священники, щоби змінювати проросійську ментальність людей, виховувати справжніх християн і патріотів».

pmv.ugcc.org.ua