Владика Петро: Чому ми більше не чуємо про диявола?
  • Чтв, 03/01/2019 - 09:25

Я багато не говорю про диявола. Можливо, це тому, що я думаю, що люди не хочуть про це чути. Дехто думає, що диявола не існує. Інші скажуть, що це символ, ідея або просто ще одне слово, яке нагадує нам  про зло.

Папа Френсіс каже нам, що диявол є справжнім. Про нього говорять на самих перших сторінках Святого Письма. Біблія говорить нам, що існувала небесна боротьба проти зла, і Бог переміг диявола.

Ми не плутаємо та не прив’язуємо проблеми, створені дияволом, до просто психологічних розладів. Ісус навчає нас Господньої молитви, просить нас молитися за звільнення від лукавого. Папа Френсіс каже, що молитва “Отче наш” означає, що “наше особисте життя” нападає на нас. Ісус говорить нам щоденно молитися за звільнення від нього. Зло може перемогти нас, якщо ми необережні.

Папа далі попереджає нас, що диявол може отруїти нас “ненавистю, спустошенням, заздрістю та пороком”. Він може “знищити наші сім’ї та громади”.

Наш катехизим “Христос наша Пасха” цитує Івана 8:44, кажучи: “Диявол був вбивцею з самого початку і не стоїть за правду, бо немає правди в ньому. Коли він підманює, це його власна природа, бо він брехун і батько брехні “. Наш Катехизис також описує диявола як “наслідок гордості, самоствердження в опозиції до Бога і в прагненні стати  рівноправним з Ним”. Він йде далі і говорить про здатність диявола “перекрутити слово Божої заповіді”.

Ми можемо визнати наші гріхи, і нам прощено. Диявол не має влади над нами. Це постійна боротьба, але Бог набагато сильніший, ніж диявол, і нам не треба боятися!

Диявол дуже добре вміє говорити, що Бог обманює людину і постійно принижує свою свободу. Як він зробив з Адамом і Євою, він підманює і нас, говорячи нам, що нам не потрібен Бог, тому що ми вже рівні з Богом.

Ми зазвичай називаємо диявола і нашу непокору “гріхом”. Поки ми намагаємось переконати себе, що ми не є грішними або що ми немаємо зла в собі. Факт полягає в тому, що ми грішимо, і що сила гріха, тобто диявол, дуже сильна. Нам потрібна допомога, щоб уникнути цього зла.

Бог є з нами. Христос помер на хресті. Ісус переміг диявола. Бог є з нами в нашій Церкві. Ми можемо визнати наші гріхи, і нам прощено. Диявол не має влади над нами. Це постійна боротьба, але Бог набагато сильніший, ніж диявол, і нам не треба боятися!

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії