Владика Петро: Хочеш бути праведним? Святим?
  • Птн, 30/11/2018 - 16:42

Насправді, саме тому кожний з нас народився. Ми зазвичай називаємо дорогою до неба. Звичайно, ми всі хочемо бути “святими!”, пише Владика Петро Стасюк у газеті Церква і Життя.

Нещодавно Папа Френсіс написав лист до світу на цю тему. Він говорить про святість у сучасному світі.Переважно ми думаємо про те, що бути святими як про повну посвяту життя. Ну, це не зовсім так, як ви про це можете думати. Вам не потрібно бути священиком, сестрою або ченцем, щоб бути святим. Папа говорить про те, щоб бути святими, це значить жити тим життям, яке ми зараз живемо, робити те, що ми робимо, незалежно від того, де і хто ми є.

Можна бути святим, живучи подружнім життям, працюючи на вашій роботі із чесністю та відповідальністю, будучи батьками або бабусями та дідусями. Бути святим, значить прагнути  до спільного добра (життя громади), а не користати з нікого, не жити для нашої особистої вигоди.

Світ говорить нам, що розваги, задоволення, відволікання проблем – все для добра життя. Світ ігнорує проблеми різних  хворіб та жалю. Світ не має бажання скорбити. Це скоріше ігнорування тяжких ситуацій, закривати їх або приховувати

Наші добрі вчинки та зусилля не лише роблять нас святими. Це відбувається через Божу благодать. Святість – це дар, який ми можемо отримати, просячи Бога про це в молитві. Святість можлива, коли ми повністю залежимо від Бога за все, що нам потрібно. Тут можливо є проблема. Занадто багато хто з нас сьогодні  думаємо, що ми повинні залежати лише від себе. Все залежить “тільки від мене”. Церква каже, що успіх настає тоді, коли Бог працює з нами, а ми з Ним.Ми дозволяємо Святому Духові  керувати нами. Святий Дух долає наші слабкості з Божою благодаттю.Святість залежить від боротьби з культурою дня, яка вимагає поглинання нас самих соціальними та політичними перевагами для нас особисто. Де надмірне занепокоєння щодо самодопомоги та особистого добробуту, що домінує у нашому житті. Святість залежить від нас, відкриваючи Боже Слово та Божу волю, ми повинні акцентувати увагу на наших братів і сестер у світі, а не на собі.

Святіший Отець каже: “Світ говорить нам, що розваги, задоволення, відволікання проблем – все для добра життя. Світ ігнорує проблеми різних  хворіб та жалю. Світ не має бажання скорбити. Це скоріше ігнорування тяжких ситуацій, закривати їх або приховувати “.

Немає нічого поганого в намаганні уникнути біль, страждання, бідність тощо. Але Хрест був частиною життя Ісуса, а тому і є частиною нашого життя. Коли ми можемо бачити речі, якими вони справді є, і можемо співчувати реальність, то ми можемо справді бути святими і відчути те, що означає бути людиною, яка з’єднана з Богом.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії