Владика Петро Стасюк: Це ж так легко помилитися!
  • Нед, 31/03/2019 - 14:31

Чи знаєте ви як виховувати дітей? Звичайно. Якщо ви подивитеся навколо спільноти, ви, мабуть, погодитеся, що ви виховуєте своїх дітей більш-менш так само, як і всі інші.

Але науковці, психологи, соціальні працівники та духовенство зараз роблять цікаві спостереження. Наприклад, за останні 20 років ми частіше чуємо слова «я», а не «ми» або «нас». Один професор висловив занепокоєння, що ми виховуємо «покоління егоцентричних дітей у Facebook».

Інші кажуть, що діти “розвивають почуття права, що світ повинен обертатися навколо їхніх потреб і бажань”. Наша громада сформована на довірі, спілкуванні, спільних інтересах, компромісі та вірі. Багато хто стурбований тим, що це не ті цінності, які наші молоді люди сьогодні мають.

Виховання не є легким завданням. Дехто каже, що ми, як батьки, занадто дбаємо про наших дітей і, таким чином, спричиняємося до виховання самоцентричних дітей. Всі дитячі бажання не можуть виконуватися, або діти не можуть мати право вибору у всьому, як і не можемо заохочувати їх до прийняття всіх без винятку рішень. Не все в житті є добрим, правильним а деколи є просто гріхом. У житті є обмеження.

Виховання дітей, включає в себе процес надання реалістичного і збалансованого погляду на життєві очікування.

Тут наша християнська віра допомагає нам. Ми віримо, що ми всі діти Божі, створені Богом і створені на Його подобу. Самозадоволення говорить нам про те, що ми якось незалежні від усіх речей, керуємо власними долями. Ось це і є проблемою! Наша історія, культура та віра є християнськими, богоцентричними, спільними, орієнтованими на сім’ю, а не себе особисто.

Життя – це не серія «веселих» подій. Є хороші моменти, але є також моменти скорботи, хвороби та проблем.

Виховання дітей, включає в себе процес надання реалістичного і збалансованого погляду на життєві очікування.

Щоб осягнути це в житті правильно, необхідно мати освіту, інформацію, хороше виховання і благословення Бога.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії

***

Ця стаття опублікована у №3 газети Церква і Життя, березень 2019 рік