Владика Петро Стасюк: Делікатна природа політики
  • Срд, 29/05/2019 - 09:41

З того часу як я був малим хлопчиною, я чую, що люди найбільше сперечаються про релігію та політику. Здається, це правда, але в той же час це якось не звучить правильно.

І наша віра, і наша політика для нас надзвичайно важливі. Як щось таке важливе в той же самий час може бути причиною нелічених суперечок? Мабуть ми чогось тут не розуміємо? Можливо, релігія і політика – це «любов», яка настільки дорогоцінна, коли вона справжня і вірна, а така потворна, коли щось негаразд?

В даний час я хотів би говорити лише про політику.

Папа Франциск нещодавно сказав кілька дуже цікавих речей про політику, які можуть допомогти нам зрозуміти дилему. Він сказав: “Політика є важливим засобом побудови людської спільноти та інституцій, але коли політичне життя не розглядається як форма служіння суспільству в цілому, вона може стати засобом пригнічення, маргіналізації і навіть знищення”.

Про що саме йдеться? Політика, коли провадиться правильно, є справжнім благословенням, коли ні, це може бути те, що світ бачив у колишньому Радянському Союзі, в диктатурах та інших формах управління, які можуть знищити людей і країни. Політика має божественне походження. Саме так Бог використовує людей, щоб будувати Царство Боже на землі.

Політика, коли провадиться правильно, є справжнім благословенням, коли ні, це може бути те, що світ бачив у колишньому Радянському Союзі

У Марка 9:35 ми читаємо: «Якщо хтось перший, то він має бути останнім із усіх і слугою для всіх».  Ми бачимо, що політика – це не партія та не посадова особа, тут йдеться про людей, яким потрібно служити. Подумайте про це, так багато політиків кажуть, що всі вони думають про людей, але насправді деякі з них турбуються тільки про себе і свої кишені.

Існує реальний виклик у політичному кабінеті та відповідальність, що випливає з цього. Наше західне суспільство фактично спирає свої системи і закони на біблійне вчення і заповіді. Релігія і політика можуть і повинні працювати разом на благо усіх людей. Очевидно цього не відбувається, коли політика не спрямована для осягнення цієї мети.

Релігія і політика можуть і повинні працювати разом на благо усіх людей

Все це вказує на нас як громадян, що наша відповідальність як виборців нагадувати тим, кого ми обираємо, про основні вимоги політичного офісу. До них відносяться повага до життя, свобода і гідність людей, єдність у нашому суспільстві, турбота і співчуття до нужденних та мир у світі.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океані