Владика Петро (Стасюк): Що таке мир?
  • Птн, 10/07/2015 - 14:46

Занадто легко сказати, що мир – це відсутність війни. Є багато країн, місцевостей або навіть місцевих груп чи організацій, які не перебувають у стані війни, але ви не могли б сказати, що вони мирно співіснують. Мешканці різних частин світу є свідками різного роду злочинів проти своїх власних громадян. Відсутність миру включає в себе не тільки збройні конфлікти , а й політичні , економічні та соціальні проблеми, які є руйнівними для життя і сім’ї .

Папа Франциск і його попередники неодноразово нагадували нам , що ми не можемо мати миру, якщо ми не творимо справжніх вузів братерства , якщо ми повністю не усвідомлюємо, що у нас є спільний батько. Справжнє братерство серед людей передбачає і вимагає, щоб у нас був спільний Батько. Таким чином, кожна людина стає сусідом, який піклується про своїх ближніх сусідів.

Це був Бог, Отець наш, який дав нам покликання жити як брати і сестри і, отже, піклуватися один про одного. Після того, як Каїн убив Авеля, перше, що Бог запитав Каїна було , “де твій брат ? ” Він відповів :. “Я не знаю. ” (Бут 4,9 )

Історія про Каїна й Авеля вчить нас, що у всіх нас є покликання бути братами і сестрами , а також про сумну здатність зрадити це покликання . Ми повинні знати , де є  наші брати і сестри.

У Mт. 23 : 8-9 ми читаємо : ” Бо у вас є тільки один Отець , який є Бог , і ви всі брати і сестри”.

Це братство людства є найважливішою основою світу . Папа Павло VI сказав, що світ залежить від “розвитку народів”. Це означає соціальний та економічний розвиток . Папа Римський Іоанн Павло II сказав, що світ міститься в нашому “зобов’язанні солідарності. ” Іншими словами багаті повинні допомагати бідним, тому що ми всі діти одного Отця. Бідність, нестатки, маргіналізація,  ізоляція і створення залежності є ознакою того, що люди і народи не бачать і не люблять один одного, як брат і сестра.

4 вересня 2013 Папа Франциск написав листа президенту Путіну. У цьому листі він нагадав президентові Росії, що ” збройні конфлікти завжди є навмисним запереченням міжнародної гармонії і створення глибоких розбіжностей і глибоких ран, які вимагають багато років, щоб їх загоїти.

Для того, щоб досягнути мир, необхідне перетворення сердець. Ми всі брати і сестри, і ми не розглядаємо наших  ближніх  як ворогів або негаразди. Замість цього ми повинні працювати разом, щоб подолати егоїзм і бажання панувати.

+ Петро

Джерело: http://catholicukes.org.au/