Владика Степан Меньок: "Всі ми, що покликані до життя земного, - покликані також до життя вічного"
  • Втр, 21/05/2013 - 11:26

19 травня, у неділю Жінок-Мироносиць, відбулась загальноєпархіальна проща до с. Грушів на Дрогобиччині. Щороку цієї пори вірні з міст та сіл єпархії прибувають до Грушева, щоб помолитись перед чудотворною іконою Богородиці, яка перебуває в місцевому храмі. Разом з тим прочани черпають освячену воду з криниці, яка є всередині церкви.

 

Цьогорічне паломництво розпочалось напередодні, 18 травня, увечері нічними чуваннями, які закінчились ранковою Святою Літургією. Близько 11.00 до Грушева прибула піша проща з м. Дрогобича в супроводі священиків та семінаристів. О цій же порі розпочалась Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Степан Меньок, екзарх Донецько-Харківський, у співслужінні о. Григорія Комара (протосинкела єпархії), о. Зеновія Майкута (пароха місцевого храму) та священиків з різних деканатів єпархії.

 

Звертаючись до прочан з пастирським словом, владика Степан поділився своїми спогадами про відвідини с. Грушів у 1987 році. За словами єпископа, тоді люди, які прибували на молитву до чудотворного місця, повертались до своїх домівок духовно оновленими. Саме це, на думку єпископа, є ознакою чудотворності цього місця, коли вірні, прийшовши віддати славу Богові, приступають до Святих Тайн Сповіді та Євхаристії.

 

"Всі ми, що покликані до життя земного, покликані до життя вічного", – наголосив єпископ, зазначаючи, що часто людина має спокусу про це у вихорі життя забувати. "Ми українці глибоко віруючий народ – і слава Богу! Дав би Бог, щоб цей дар віри нас ніколи не опускав", – таким побажаннями закінчив свою проповідь владика Степан.

 

Після закінчення Літургії о. Григорій Комар від імені владики Ярослава, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, подякував екзарху Донецько-Харківському за спільну молитву разом з духовенством та вірними єпархії у цьому відпустовому місці. Цією прощею, як наголосив протосинкел єпархії, розпочинаються у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії святкування 1025-ліття Хрещення Руси-України, Року Віри, а також 20-ліття з дня заснування єпархії. Священик подякував парохові парафії с. Грушева за те, що разом з парафіянами дбають про розвиток відпустового місця.

 

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Джерело: http://www.sde.org.ua