Владика Степан Сус у Фатімі освятив наріжний камінь майбутніх монастиря та українського храму
  • Втр, 16/11/2021 - 11:03

Ми приїхали до Фатіми, щоби брати приклад з Богородиці і слухати Бога, чути Його волю. Про це заявив Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус під час проповіді на Літургії у межах прощі українців до Фатіми з нагоди освячення наріжного каменя монастиря та церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ отців Василіян.

«Ми зібралися на спільну молитву в особливому місці — місці Об’явлення Пресвятої Богородиці, куди приходять люди, щоби пережити щось особливе, пережити свою зустріч з Богом. Це місце, де люди довіряють Богові, де залишають Богові у молитві все те, що їх турбує», — зазначив владика Степан під час літургійної гомілії.

Вчитися сповнення Божої волі від Богородиці

Відтак проповідник звернув увагу на поставу Богородиці, яка є для кожного християнина прикладом слухання Божого Слова та сповнення Його волі. «Сьогодні наша проща до Фатіми співзвучна з євангельською історією, яку ми чули. Ми з вами залишили наші життєві турботи і клопоти, все те, чим жили на щодень і приїхали у це святе місце, щоби подібно, як Марія, сісти і слухати Господа, слухати Божу волю. Ми приїхали, щоби брати приклад з Богородиці. З моменту, коли вона пережила Таїнство Об’явлення архангела, Богородиця прийняла Божу волю, прийняла обставини життя, які Бог для Неї приготував. І ми, будучи у цьому святому місці, маємо не побоятися пустити Бога в наше життя. Це місце вчить нас слухати Бога і Божу волю», — мовив архиєрей.

Голова ПМВ також наголосив, що усе наше життя до останньої секунди ми будемо годитися з Божою волею. Тому так важливо, щоби ми не боялися довіряти Богові, чути Його серед безлічі голосів сьогоднішнього світу, адже Господь хоче добра для кожного з нас.

Відзначення Дня бідних

Єпископ також зазначив, що сьогодні вся Католицька Церква відзначає День вбогого. «Папа Франциск запрошує нас усіх пам’ятати про вбогих — тих, які часто є марґіналізовані, часто є на узбіччі життя і потребують нашої уваги, любові і підтримки. Пам’ятаймо про них — і матеріально, і духовно вбогих — тих, які справді потребують в житті, в нашій молитві», — закликав присутніх владика Степан.

Освячення наріжного каменю майбутнього храму

У Літургії взяли участь єпископ Лейрії-Фатіми Кардинал Антоніу Марту, Посол України в Португалії Інна Огнівець, представники дипломатичного корпусу, учасники Прощі до Фатіми.

«Сьогодні ми зібралися з нагоди величної події — освячення і благословення наріжного каменю монастиря і українського храму в Фатімі. Це подія, яку ми зможемо оцінити з плином часу. Приємно, що нас так багато зібралося сьогодні на молитву і що ми з вами є учасниками творення нової історії — нашої української спільноти, монастиря і церкви тут, у Фатімі, — звернувся владика Степан до присутніх. — За кілька років ми приїдемо сюди, щоби подякувати Богові за те, що тут є храм і монастир. І напевне кожен з нас, тут присутніх, має скласти свою „цеголку“, щоби ці церква і монастир якнайшвидше були побудовані».

Саме з нагоди освячення наріжного каменю майбутнього храму цими днями відбулася Проща українців до Фатімської Богородиці. У паломництві взяли участь українці, які мешкають у різних містах Португалії (Фару, Лісабон, Порту та інші), а також групи прочан з Іспанії, Італії та України.