Владика Тарас (Сеньків): "Святі Таїнства - це шлях до спасіння"
  • Чтв, 31/07/2014 - 15:30

Коли говоримо про Святі Таїни, то йдеться про дорогу спасіння. Про це заявив владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, під час лекції в рамках духовно-формаційного семінару ПМВ для підвищення кваліфікації місіонерів-отців, монахів і монахинь із-за кордону, які опікуються вірними в країнах, де немає церковних структур УГКЦ.

"Усі сім Святих Таїнств, які дав Господь, - це обов’язковий шлях до спасіння для тих, хто охрещений, хто вірує", - зазначив владика. 

Водночас, сказав Єпарх, Святі Таїнства нероздільні з  темою смерті як переходу до нового життя, смерті, за порогом якої починається вічність. "Щоб було втаємничення людини в життя, потрібно завжди починати не з минулого, а з майбутнього, з того щоб сформувати здоровий кістяк віри людини. Але віри не як суми якихось знань, догматів чи релігійних практик, а віри, яка дає людині відповідь на всі питання", - продовжив промовець.

Він зауважив, що священикам треба говори з мирянами про смерть, про відповідальність перед Богом, про таїнство вічного життя. 

"Наше завдання – щоб ми час нашого життя - Божого дару і покликання - перетворили на вічність. А як ми перетворюємо? Тим, що пускаємо до себе Бога. Коли людина починає чинити Божу волю, вона починає умирати для себе, умирати для гріха, починає жити для Бога", - зазначив Єпарх Стрийський. 

А ієромонах Матей Гаврилів, ЧСВВ, представник Патріаршої літургійної комісії, розповідав учасникам семінарії про Святу Літургію і особливості її провадження. 

"Божественна Літургія має одну величну мету - усе з'єднати в Христі. Саме для цього вона правиться і саме для цього прикликається Святий Дух. Причасники з'єднуються не тільки з Христом, а через Нього з усім його Містичним Тілом - Церквою, отже, з усіма її членами", - сказав ієромонах.

Говорячи по служіння Святих Таїнств у храмі, він відзначив, що християнська Літургія - це ніщо інше як актуалізація уприсутнення спасіння, яке здійснив Ісус Христос упродовж земного життя і особливим способом у Пасхальному таїнстві. 

"Тема спасіння - одна з найголовніших у візантійському обряді. Молитовне благання про спасіння супроводжується потрібним визнанням власної гріховності, звернене до Пресвятої Тройці, або до поодиноких її осіб, або до єдиного Бога", - сказав о. Матей. 

Інфоцентр ПМВ