Владика Тарас у Стрию: «Господня справедливість є в правді, і ця справедливість не караюча, а рятуюча»
  • Срд, 20/12/2017 - 08:37

19 грудня 2017 року в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий Преосвященний владика Тарас уділив священичі свячення випускникові Львівської духовної семінарії Святого Духа диякону Дмитру Цапу. Цього дня у християнському календарі спогадують аєп. Мир Ликійських св. Миколая Чудотворця. З цієї нагоди Єпарх Стрийський у своєму духовному слові застановився над трьома важливими ознаками святого Миколая, які є актуальними у житті кожного християнина.

«В історію людської пам’яті вписалася його особлива доброта. Це був муж, котрий мав велике серце повне солідарності, любові й милосердя. Він готовий був жертвувати останнє для того, щоб врятувати людину від нужди тілесної і духовної. Він чекає, що ми також переймемося тим духом солідарності з потребуючою людиною, бо рятуючи від голоду – ми рятуємо від смерті, а рятуючи від смерті – даємо можливість людині почати духовне життя, усвідомити Божу близькість», –  сказав проповідник.

За словами владики Тараса, другою великою ознакою святого чудотворця є розуміння справедливості. «Ми сьогодні пересичені брехнею, різними наклепами, кон’юнктурними змаганнями і завжди стаємо на чийсь бік у тій політичній боротьбі, котра сьогодні є в суспільстві, забуваючи про те, що політичні партії не ведуть народ до єдності, бо їхня природа – це ділити людей. Ми звикли жити в корумпованому суспільстві, де перемагає той хто має владу, славу і гроші. Чесність сьогодні є великий дефіцит. Але святий чудотворець сьогодні є для нас викликом Божим, котрий своїм життям вписав у суспільне життя велику потребу бути справедливими, бути вірними правді, бо Господня справедливість є в правді. Він милосердний у справедливості і справедливий у милосерді. І ця справедливість не караюча, а рятуюча».

І третьою ознакою, якою Архиєрей відзначив св. Миколая, є вірність Христу і правді віри. «Він жив в часі переслідувань, але Бог покликав його до іншого мучеництва ніж мучеництво крові, а до мучеництва вірності – не поступитися цінністю і багатством своєї віри. Сьогодні, коли є «Арії», що хочуть применшити роль Бога в житті людини, хочуть поставити на його місце щось, що є витворене людським гріхом, маємо боронити і бути вірними вірі. Це виклик, котрим св. Миколай будить нас, щоб продовжити через наше життя свою доброту у цьому суспільстві, рятуючи його від смерті тілесної та духовної. Діло чудотворця, котре торкається нас маленькими дарунками, є викликом, щоб ми зробили себе, як і він, великим подарунком Божого милосердя до цього світу. Щоб ми теж у цьому світі зла і ненависті, несправедливості та беззаконня, і всіх тих пороків, які міг засіяти диявол серед людського роду, могли зійти плодами доброти, котрою Бог торкається всіх стражденних і спонукає зродитися в їхньому серці великій вдячності Богові», – мовив владика Тарас.

Ці три риси святого Миколая є не просто прикладом, але й великим даром для Божого люду. Тому проповідник закликав вірних просити у святого милосердне серце, відвагу бути справедливими і відважно стояти при своїй вірі, щоб стати даром для цього світу.