Владика Теодор (Мартинюк) відвідав школу з християнської дипломатії
  • Пон, 31/10/2016 - 14:11

З юними і допитливими молодими науковцями-дослідниками зустрівся Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) у рамках першої всеукраїнської осінньої школи з християнської дипломатії.

Школа триває з 28 жовтня до 3 листопада на базі колегіуму для дівчат "Знамення" у Зарваниці (Тернопільщина). У ній беруть участь 26 молодих науковців із Волинської, Дніпропетровської, Луганської, Полтавської, Одеської. Харківської, Херсонської областей.

У школярів було надзвичайно багато запитань: про віру, про особисте, про монашество і монастир. Найбільше цікавила дітей історія греко-католицької церкви, структура католицької церкви, східні католицькі церкви. Владика Теодор заохочував вчити іноземні мови, розповідав про викладацьку роботу з студентами з семи країн світу і також про ті церкви, вірними яких є ті студенти. Дітей цікавила також особа Митрополита Андрея Шептицького.

Дівчат із м. Сєвєродонецьк цікавило питання: чи це правильно, що на теренах України є церкви, котрі є у складі Московського Патріархату? На що Владика відповів: «Це надзвичайно цікава тема і дуже складна. З навчання Ісуса Христа, з навчання віри - кожна людина є вільна. Нікого не можна примусити бути членом тої чи іншої церкви, чи спільноти. Ми покликані пізнати правду, але ніколи не можна заставляти. Людина - це сотворіння Боже, яку Господь наділив свободою і той хто заперечує свободу, той заперечує Господа Бога. Свобода - це вміння приймати і вибирати добро, приймати правильне рішення, бути чесними».

«Релігійний діяч має найкращий шанс бути добрим дипломатом», - зауважив Владика і розповів про Святійшого Отця Папу Римського Франциска, який в дуже багатьох світових конфліктах всіма силами намагається донести правду, що треба миру. «Мир потрібний для дійсності, бо війна це зло, вона руйнує».

Відтак вро Марійський духовний центр Зарваниця, про обласний заклад освіти «Колегіум-інтернат «Знамення» допитливим школярам розповіла в.о. начальника управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ганна Зварич.

Довідка:

Перша всеукраїнська осіння школа з християнської дипломатії фунціонує з 28 жовтня до 3 листопада  на базі  "Колегіуму для дівчат "Знамення" у Зарваниці. Учасниками є 26 молодих науковців-дослідників із Волинської, Дніпропетровської, Луганської, Полтавської, Одеської. Харківської, Херсонської областей. Метою школи є підвищення рівня знань зі світової та української історії про видатних релігійних діячів, які відігравали важливу роль у відновленні миру, порозуміння у складних історично-політичних обставинах. Під час школи учасники дізнаються про потенціал культурної дипломатії в розвитку порозуміння, діалогу та ефективної співпраці громад і різних соціальних груп. Проект проводять національний центр "Мала академія наук України" спільно з управлінням освіти і науки Тернопільської ОДА. Надіємося, що дана школа покладе початок в Україні у розвитку напрямків дипломатії та релігійної дипломатії віри та релігійної дипломатії у шкільній та позашкільній освіті.