Владика Василь Тучапець: «На Сході України соціальна діяльність Церкви відіграє дуже велику роль»
  • Чтв, 27/06/2019 - 14:18

На Сході України соціальна діяльність Церкви відіграє дуже велику роль, особливо сьогодні, під час війни. Про це заявив екзарх Харківський владика Василь Тучапець під час IX спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, що триває у Дрогобичі.

Він зауважив, що Харківський екзархат – наймолодший (був створений у 2014 р.) і включає три області: Харківську, Сумську і Полтавську. На сьогодні у Харківському екзархаті служать 18 священників, 10 сестер, зареєстрована 21 громада і дві місійні станиці у Харківській області – Ізюмі і Лозовій. 

Єпископ підкреслив, що дві місійні станиці постали саме завдяки соціальному служінню Церкви. І через таку діяльність місцева влада стає відкритішою до УГКЦ.

«На Сході благодійна діяльність відіграє дуже велику роль, особливо під час війни. Це представляє нашу Церкву з іншого боку. В тих умовах, де майже всюди суттєво переважає Московський патріархат, завдяки нашій соціальній діяльності місцева влада дуже відкрита до співпраці з нами, щоби наші парафії і храми були в їхніх містах», - підкреслив владика Василь.

Він зауважив, що Карітас Харківського екзархату постав у 2014 році. Саме в той час до Харківської області через військові дії приїхали понад 200 тисяч вимушених переселенців із Луганщини і Донеччини. І Карітас надавав і надає їм всебічну допомогу. «За рік приблизно 10 тисяч осіб отримували допомогу протягом цього часу», - зазначив єпископ.

Він також розповів про капеланське служіння в екзархаті, зокрема у Нацгвардії і військовому шпиталі Харкова.

Говорячи про служіння сестер, владика Василь зауважив, що монахині катехизують, проводять дитячі табори і загалом опікуються дітьми та молоддю.

«Стараємося на кожній парафії проводити «Канікули з Богом», особливо влітку. Діти не прийдуть до церкви, а прийдуть у табір. І деякі з них вперше вчаться робити знак хреста, вчать перші молитви, пізнають Бога. До них приходять їх батьки і ми можемо через дітей приводити батьків до пізнання віри», - зазначив екзарх Харківський.

Єпископ зауважив, що через військові дії на Сході місцеві мешканці свідомо відмовляються ходити до храмів Московського патріархату і шукають українську церкву. «Війна призвела до переоцінки цінностей у людей. Частина не хоче надалі ходити до Московського патріархату, вони хочуть Української Церкви і приходять до нас свідомо, вибирають нашу Церкву. І наша Церква стоїть на позиції проукраїнській, всі служби правляться українською мовою. І місцеві російськомовні люди намагаються говорити в церкві українською», - зазначив екзарх Харківський.

Він також зауважив, що важлива ділянка - це праця з молоддю. Іноді молодіжні зустрічі стають першим досвідом віри для хлопців і дівчат у парафіях екзархату.

 pmv.ugcc.org.ua