Владика Василь (Тучапець) ознайомив членів Синоду з соціальним служіння в УГКЦ
  • Птн, 07/09/2018 - 20:03

Владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський поінформував Синод єпископів УГКЦ, який відбувається у Львові-Брюховичах 2-12 вересня 2018 року, як у Церкві розвивається соціальне служіння.

У коментарі Департаменту інформації УГКЦ єпископ пригадав, що Синод єпископів 2016 року, де головною темою року була Дияконія, служіння ближньому, прийняв стратегію розвитку соціального служіння. Було створено відділ соціального служіння, завданням якого є координувати і якісно покращувати соціальне служіння в УГКЦ.

«Проаналізувавши стратегію, – розповів владика Василь, – ми виробили також напрямки реалізації цієї стратегії. І цього року головним завданням, яке ми поставили перед собою, – це активізація служіння милосердя на парафіях, зокрема також створення парафіяльних Карітасів».

У зв’язку з цим було випущено посібник «Любов’ю служіть один одному», де викладено богословські аспекти соціального служіння, Святого Письма, навчання Церкви, а також практичні поради, яким чином можна організувати і розвивати соціальне служіння на парафії.

«Це такий методичний посібник, – додав єпископ, – який може допомогти парафіям відкрити Карітас».

Також, за словами владики, крім цього з кожного екзархату Церкви вибрали понад 125 парафій, які мають бажання створити парафіяльні Карітаси і активно займатися соціальним служінням. «Ми провели для них семінари і тренінги, на яких викладали теорію і практику, як якісно це робити», – сказав він.

На Синоді єпископ розповів про вже існуючі ініціативи на парафіях, зокрема в Луцькому екзархаті, де о. Богдан створив так званий «куток милосердя», який парафіяни дуже прихильно сприйняли. І теж включилися в цю місію. Також в згадав про Полтаву, де директором Карітасу є о. Володимир Раковецький, за сприяння якого 21 березня у Полтаві була проведена акція з закликом звернути увагу на сонячних діток (з синдромом Дауна. – Ред.). І дуже багато людей, волонтерів, політиків місцевого рівня самі були долучилися до цієї акції.

Людям інколи важливо дати клич, вважає екзарх Харківський, проявити ініціативу і завжди знайдуться ті, які допоможуть, якщо справа благородна і добра. «Ми вчимо плекати і реалізовувати дух жертовності та відповідальності. Наша ціль чітка і зрозуміла – допомогти тим, хто є потребуючий», – переконує Архієрей.

Владика Василь (Тучапець) також наголосив, чому соціальне служіння на парафії є важливим. Є три завдання, відзначив він, які Церква повинна виконувати.

«Перше – молитва, звершувати Святі Таїнства. Друге – проголошення Слова Божого. І третє – служіння милосердя. Це три невід’ємні складові діяльності Церкви. І так повелося, що ми більше говоримо про дві перших складові, а забуваємо про служіння милосердя. І якщо громада не займатиметься соціальним служінням, не допомагатиме ближньому, вона не виконає до кінця своєї місії», – сказав єпископ.