Владика Василь Тучапець: Українська Церква постає на Сході все голосніше і активніше
  • Втр, 03/07/2018 - 10:13

Наша Церква багато робить на Сході через благодійний фонд Карітас, допомагаючи людям, які постраждали від війни, та іншим потребуючим. Про це заявив Екзарх Харківський владика Василь Тучапець під час VIII практичного спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, який відбувся у Зарваниці.

Він зауважив, що Харківський екзархат – наймолодший (був створений у 2014 р.) і включає три області: Харківську, Сумську і Полтавську.

“На той час наших парафій було дуже мало. Церква не мала сприятливих можливостей для свого розвитку. У Харківській області йшла пропаганда “русского мира”, але Церква існувала і старалася послужити нашим людям, які також живуть на Сході Україні. Там багато вихідців з Західної України, студентів, які навчаються у Харківських університетах.  Але в останні роки приходять і інші люди, які виросли на Сході, але свідомо вибирають нашу Церкву. Українська Церква в останні роки постає на Сході все голосніше і активніше”, - підкреслив Екзарх Харківський.

Він відзначив, що на сьогодні у Харківському Екзархаті служать 19 священиків, зареєстрована 21 громада і дві місійні станиці у Харківській області – Ізюмі і Лозовій. Будується 5 храмів, зокрема головний Катедральний собор у Харкові, який стане пасторально-духовним осередком УГКЦ в тому регіоні.

“Екзархат зростає і розвивається. Зараз у Харкові вже до 200 людей приходять на Службу Божу”, - зауважив єпископ.

Він відзначив, що Стратегія розвиту Харківського Екзархату – реєстрація громад в районних центрах. Найближчі роки планується зареєструвати 9 громад - по три в кожній області.

“Для нових громад треба буде нових священиків. І там працю треба буде починати фактично з нуля. Тобто це така праця апостольська, місійна. Як відбувається організація парафій? Найперше винаймаємо житло для священика, приміщення, щоби він міг проводити богослужіння, а тоді вже шукаємо земельну ділянку, звертаємось до місцевої влади, якщо не дають - шукаємо кошти і купляємо ділянку, будуємо капличку і вже згодом на цій території будуємо церкву”, - розповів владика Василь.

Екзарх Харківський відзначив, що на тих теренах дуже важлива діяльність благодійного фонду Карітас, особливо з початком війни.

“Наша Церква багато робить на Сході через Карітас, допомагаючи людям, які постраждали від війни, та іншим потребуючим. У Харківській області приблизно 200 тисяч переміщених осіб. Більшість - у Харкові. Карітас допомагає з житлом, орендою, продуктами. Є різні проекти, які допомагають людям відкрити свою справу, зокрема Карітас США допомагає здобути грант на відкриття власної справи або допомагає опанувати нову професію. Також надається психологічна та юридична допомога, реабілітація дітей, які пережили війну. І через Карітас багато людей приходить до Церкви”, - зазначив єпископ.

Владика Василь відзначив, що влітку в Екзархаті на кожній парафії проводять “Веселі канікули з Богом”, щоби прищеплювати дітям ази християнського життя і християнської традиції. А через дітей – батькам.

Єпископ підкреслив, що Схід України - велике поле євангельської апостольської праці. І запросив семінаристів відвідати Харківський екзархат на Різдвяні або Великодні свята, чи взяти участь у дитячих таборах.