Владика Венедикт (Алексійчук): «Бог великий і може проявитися в кожному з нас»
  • Пон, 22/02/2016 - 10:59

21 лютого, у Неділю Митаря і Фарисея, Преосвященніший Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, звершив Архиєрейську Божественну Літургію в парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі. З архиєреєм співслужили настоятель парафії Свв. Сергія і Вакха, протоієрей Іван Кулик, ієромонах Йона Максім, ієрей Петро Немеш та ієрей Іван Гобела. Дияконував Руслан Сідельник.

Проповідуючи під час Божественної Літургії, Владика Венедикт звернув увагу присутніх, що на перший погляд, історія митаря і фарисея виглядає такою, що проповідує певну несправедливість: чоловік, який постійно ходить до храму та молиться, виходить з храму неоправданий. Митар, натомість, владний чоловік, але не люблений людьми, той, який прийшов до храму, ні на що не надіючись та не маючи чим оправдатися, виходить з храму оправданий. Далі Архиєрей звернув увагу на те, що більшості з нас є дуже далеко до рівня фарисея. Адже хто два рази на тиждень постить чи дає десятину на храм? Фарисей робив це, але вийшов з храму осуджений. Помилка фарисея полягала в акцентуванні на своєму «я». Він не усвідомлював, що все, що він має, всі дари є від Бога. Так само і ми ставимо себе, свої переконання, свої погляди на перше місце та часто перебуваємо в гонитві за різними вартостями. «Бог великий і може проявитися в кожному з нас», – наголосив Владика. Треба розуміти, що те, що маємо, вже є вартісне. Фарисей отримав багато дарів, але не усвідомлював, що Бог дав йому ці дари. Митар натомість не дав Богові діяти через себе. Так і в нашому житті було багато ситуацій, в яких ми не дали Богові діяти через нас. Архиєрей закликав присутніх дякувати Богові за те, що Він нам дав, а з іншої сторони каятися і перепрошувати за ті випадки, коли ми не проявили образ Бога, що в нас. Бог хоче діяти через кожного з нас. Кожен є цінний, вартісний, благословенний, підкреслив Владика.

По завершенні Божественної Літургії настоятель української парафії Свв. Сергія і Вакха, протоієрей Іван Кулик, подякував Владиці Венедикту за спільну молитву та глибокі слова духовного повчання. В кінці Владика Венедикт благословив кожного молільника у храмі і роздав пам’ятні іконки Пресвятої Богородиці.