Владика Венедикт (Алексійчук) представив нову книгу, що спонукає до читання Біблії
  • Срд, 22/04/2015 - 16:59

Вчора, 21 квітня, у Львові відбулася презентація нової книги єпископа-помічника Львівської архієпархії УГКЦ Венедикта (Алексійчука) «Роздуми до літургійних читань Євангелія». Це не звичне богословське поясненням Святого Письма. Це книга, метою якої є спонукання до щоденного читання Біблії.

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

«Роздуми до літургійних читань Євангелія» – п’ята книга владики Венедикта, однак вона відрізняється від усіх його попередніх праць. За словами віце-ректора УКУ о. Василя Рудейка, у ній викладено розуміння Святого Письма, а не наукове пояснення.

«Ця книга не є науковими дослідженнями до Святого Письма. Вона не написана систематично, з поясненнями термінів. Це нотатки віруючого серця, натхненні і зроджені щоденним читанням Святого Письма. Це те, що повинен робити кожен християнин – читати Біблію, пропускати її крізь себе. Справжній християнин має вловити відблиски Слова Божого, яке до нас говорить, у своєму серці. Владиці, на мою думку, це вдалося», – розповів о. Василь.

Він зазначив, що роздуми владики у книзі різні: «Інколи це може виглядати банальним, як дзвін з відра, а інколи це переливається пасхальним передзвоном».

О. Василь додав, що книга є цінною через те, що написана словами, які може говорити кожен християнин. Там немає викладу догм, моральних повчань.

«Роздуми до літургійних читань Євангелія» написані у формі коротких дописів.

«Це не довгі розважання у стилі Іоана Золотоустого чи апостола Павла. Це короткі послання для цього світу, якими владика хоче поділитися. Це йому вдається. Порівнюючи їх (роздуми, – ред.) з іконою, я б сказав, що це не деталізовані малюнки вправного іконописця. Радше це великі мазки духовного досвіду, якими хочеться вже поділитися з людиною і світом», – додав отець Василь.

Сам автор книги владика Венедикт наголосив під час презентації, що «Роздуми…» – «це версія від Венедикта, де він пробував слухати, що промовить Бог».

«Це цілковито суб’єктивна версія своїх досвідів і переконань. Часто воно дуже по-простацьки виглядало. Деколи Бог клав мені на серце щось глибше. Але я пробував ділитися», – сказав владика Венедикт.

Він додав, що свідомо повторював дуже багато речей у книзі. За словами владики, це видання має стати певним поштовхом для заохочення до читання Біблії.

Владика також розповів, що готує уже другу книгу.

«У другій книзі буде розважання того, що ми чуємо. Це читання апостолів, які є щодня на божественній літургії. Мені ще залишилось останніх декілька сторінок», – поділився владика.

Як зазначив під час презентації директор видавництва «Свічадо» Богдан Трояновський, вихід такої книжки є справжнім святом для видавництва.

«Коли ми почали видавати духовну літературу 25 років тому, то стикнулися з відсутністю авторів. Ми пробували розв’язати цю проблему, видаючи західних авторів. Але у цих книг є один великий мінус – вони до кінця не враховують української ментальності. Тому дуже тішимось, коли з’являються наші автори, які мають талант до писання і гарну здорову духовність як владика Венедикт», – розповів Богдан Трояновський.

фото: Свічадо видавництво