Владика Венедикт (Алексійчук) відвідав молодіжний центр салезіян у Львові
  • Втр, 27/10/2015 - 10:29

У понеділок, 26 жовтня, владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівський, відвідав Молодіжний центр Салезіян у Львові (вул. Дорога Кривчицька, 19), який дає прихисток і освіту близько 150 дітям та молоді. Зустрічали Архиєрея Провінційний настоятель Салезіян в Україні о. Кароль Манік та настоятель спільноти о. Юрій Смакоус. Вони ознайомили владику з завданням, місією та перспективами цього дитячо-юнацького виховного осередку.

Владика побував у професійно-технічному центрі св. Івана Боско, в якому навчаються студенти зі Львова та околиць на спеціальностях: столяр, кравець, секретар, перукар та дяк-катехит. У своєму слові до студентів він наголосив: "Кожен з вас прийшов сюди на навчання невипадково! Вас сюди привів Господь, щоб ви більше могли з Ним зблизитись та навчитись фаху чи професії. Усі професії є важливими: уявіть собі світ без перукарів чи столярів, чи наші Літургії без гарного співу дяків..."

Також єпископ відвідав Родинний дім «Покрова», у якому мешкає 60 дітей – сироти й ті, що позбавлені батьківської опіки. Дітки показали високому гостю свою домівку: від кімнат, у яких живуть, аж до іграшок... Старші хлопці зустрічали владику більш поважно, та при співі пісень й многоліття атмосфера ставала все більш теплою і невимушеною.

Офіційним моментом, який зібрав усіх українських салезіян, була конференція вл. Венедикта на тему: "Щоденна Літургія у житті монаха-салезіянина". Архиєрей із власного досвіду ділився своїми роздумами про роль богослужіння у нашому житті, а також давав відповіді на запитання, що виникали."Мусимо розважати більше над глибиною богослужбових текстів, вони є надзвичайно цінними... Від нашої постави, як ми переживаємо богослужіння, залежить як люди моляться...", – зауважив він. Роздуми владики були підкріплені цитатами із навчання Церкви та містили багато практичних аспектів, порад і пасторальних підходів.

Кир Венедикт від імені Митрополита Львівського Ігоря та нашої Церкви подякував Салезіянам за цю різноманітну виховно-душпастирську роботу, яку провадить Згромадження серед дітей та молоді у справі катехизації і соціального служіння, й закликав "свідчити про свою місію, щоби інші збагачувались добрим прикладом і так само чинили".

На завершення свого перебування у Центрі Салезіян владика Венедикт здійснив чин освячення монастирської каплиці та престолу. Її оздобили студенти професійно-технічного центру ім. св. Івана Боско: саме завдяки їхній професійній майстерності каплицю прикрашають престіл, іконостас, кивот та горне сідалище. Відтак опісля освячення каплиці відбулася вечеря й завершення зустрічі.

 

ДОВІДКА

Молодіжний центр св. Івана Боско є комплексом, що об'єднує різні види діяльності Салезіян. Зокрема, Молодіжний навчальний центр імені святого Івана Боско – приватний професійно-технічний заклад II рівня акредитації. Це сучасний навчальний заклад, який пропонує освіту на такі спеціальності: столяр, кравець-закрійник, секретар, перукар-модельєр та кухар. МНЦ ім. Івана Боско надає професійну освіту та диплом державного зразка. У Центрі використовують різноманітні форми виховної роботи, які спонукають ініціативність, розвивають вроджені здібності учнів, розвантажують молодечу жвавість та імпульсивність.

При МНЦ ім. Івана Боско діє Дяківсько-катехитична школа, учні якої мають змогу отримати відповідну музичну освіту, зокрема дізнатися про особливості літургійного співу, а також катехитичну освіту, тож після закінчення цієї школи зможуть допомагати парохам у проведенні різних християнських заходів з дітьми та молоддю.

Велика увага приділяється соціальному захисту дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт, напівсиріт та дітей із малозабезпечених сімей, яким систематично надається матеріальна допомога. З 1 червня 2014 року тут діє Родинний дім «Покрова», метою якого є створення сприятливих умов для всебічного і цілісного розвитку дітей. Запобіжна педагогічна система виховання, яка практикується у Родинному домі, дає змогу розкрити та розвинути індивідуальність кожного хлопця, допомогти їм у підготовці до самостійного життя, виборі професії, виховати в юнаків високі моральні якості на основі християнських цінностей. Родинний дім «Покрова» приймає дітей, яким виповнилося 6 років: згідно статуту, вони можуть перебувати у закладі до 23 років, допоки не отримають спеціальну освіту. На даний момент тут проживає 60 дітей. 

Також тут діє студентський колегіум, де організовують щотижневі тематичні зустрічі, різні духовні заходи та дозвілля. Окрім цього Центр надає додаткові послуги, які помагають у фінансуванні та утриманні Центру: тренажерний зал, родинне кафе і пекарня, кімнати для гостей, груп та реколекцій.

Детальнішу інформацію про діяльність МНЦ імені о. Івана Боско можна знайти на сайті: mnz.org.ua