Владика Венедикт на Благовіщення: «Якби Богородиця сказала «ні», то історія нашого спасіння б не відбулася»
  • Втр, 07/04/2015 - 15:32

7 квітня Церква святкує Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це подія, в якій Архангел Гавриїл сповістив Марії добру новину про те, що вона народить Сина Божого.

Цього року Благовіщення випадає на Страсний тиждень (Страсний вівторок). Про те, як правильно святкувати цього року це свято розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Владико, а де відбулася ця історична подія сповіщення Марії доброї новини?

Найперше вона відбулася на землі. Тому це для нас є принциповим і дуже важливим. Бо Господь із великої своєї любові захотів стати людиною. Коли дивимося на світлину космосу, то наша Земля подібна до маленької цятки на тлі усіх планет. Але саме на Землі сталося Благовіщення, коли Бог стає людиною.

Ми можемо докладно прочитати євангельську оповідку про цю подію. І, навіть, більше! Ми можемо побувати на тому місці, коли відвідаємо Святу землю. Однак, ми повинні пам’ятати, що ця подія має пряме відношення до нас. Бо Бог воплотився задля спасіння кожного із нас. Тому Святі Отці вважали, що цей празник розпочинає нову еру в історії спасіння людства. Ми повинні святкувати той момент, в якому для нас благовіствується ця добра новина.

А чи можна вважати цю подію початком приходу Божого Сина на світ, тобто першим актом Його втілення?

Безумовно, тому що «так» Богородиці дає акт Божому зачаттю. У нашій свідомості народження дитини святкуємо тоді, коли вона народжується. Проте початок життя дитини (плоду) розпочинається в лоні матері. І тут прослідковується віковічне вчення Церкви про те, що зачатий плід в лоні матері – вже особа. Коли говоримо в цьому аспекті про Ісуса Христа, то тоді це вже був Бог, який зачався, як людина.

Свято Благовіщення є дуже поширеним, як у Західній, так і Східній Церквах. Чим різняються ці святкування?

Принципових відмінностей у цьому між Східною і Західною Церквами немає. Тут варто додати, що майже усі свята розпочинали святкувати на Сході. Згодом це свято переходить на Захід. Свято Благовіщення дуже тісно пов’язане із святом Різдва. Тому і святкуємо через дев’ять місяців після свята Благовіщення народження Сина Божого. Для нас після свята Успення Пресвятої Богородиці – це друге богородичне свято

Цього року ми простежуємо унікальний випадок, коли свято Благовіщення співпадає зі Страсним вівторком. Як правильно в такому разі святкувати це свято?

Немає значення, коли саме припадає це свято. Навіть тоді, коли це свято припадає у Страсну п’ятницю і виставлена Плащаниця, задля цього свята служиться Божественна Літургія. І навіть у тому разі, коли свято Благовіщення співпадає з Великоднем. Бо це свято є початком нашого спасіння. Якби Богородиця сказала «ні», то історія спасіння нашого би не відбулася.

Розмовляла Руслана Ткаченко