Владика Венедикт: «Саме там наші священики є совістю для військових»
  • Пон, 12/10/2015 - 16:11

Нещодавно Преосвященніший владика Венедикт Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії відвідав військових капеланів і військовослужбовців в зоні АТО
 
«Давно хотів поїхати в зону АТО. Це була добра нагода доторкнутися до життя військових і наших капеланів, які там перебувають, – розповідає владика Венедикт. – Мене вразило, наскільки важлива роль і завдання наших священиків в зоні АТО. Уявімо собі, як би людина могла жити без совісті, саме там наші священики є совістю для військових. Вони моляться, сповідають, розмовляють, але найважливіше, що вони просто там є».
 
«Вони також є видимим знаком Бога для військовослужбовців. Бо ситуація не є з простих, ти перебуваєш у постійній напрузі, живеш далеко від своєї родини, у бліндажі, у некомфортних умовах», – продовжує владика. Проте, найбільше військових вражає те, що тут ти перебуваєш в умовах війни, а зовсім поруч, за декілька кілометрів, зустрічаєш ситуацію, коли люди живуть так, неначе, нічого не було. Це найбільший болить.
 
«Всі ці та інші почуття, допомагають військовим розв’язати наші капелани, які є поруч від початку бойових дій. Станом на сьогодні важко визначитися з кількістю священиків, адже відбувається ротація, прибувають інші, які готові бути і допомагати свідчити про Бога», – зазначив владика Венедикт.
 
«Тому хочу закликати, навіть тепер, підтримувати наших військових, спільною молитвою, різними символами уваги, одним словом не забувати про них. Саме цієї підтримки бракує в зоні АТО, закликає Преосвященний владика Венедикт.
 
Варто наголосити що у Львівській архиєпархії діє Центр військового капеланства . Капелани своїм служінням охоплюють різні роди військ: Сухопутні війська, Повітряні Сили ЗСУ та Національну гвардію України. З особовим складом проводяться зустрічі на релігійні, морально-патріотичні теми. Звершуються Святі Тайни Євхаристії та Покаяння у військових частинах та місцях дислокації військ.