Владика Венедикт у Варшаві: «Солідарність Польщі з народом України є важливим християнським виявом примирення»
  • Чтв, 12/06/2014 - 19:55

10 червня 2014 року Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, взяв участь у пленарному засіданні Польської Єпископської Конференції.
 
Архиєрей подякував від імені Блаженнішого Святослава та Синоду Єпископів УГКЦ католицькому духовенству та народу Польщі: «Дякую за молитви, солідарність, і усі прояви доброти й підтримки нашій церкві та українському народові, а також тим, хто захищає громадянські свободи і моральні цінності у громадському та політичному житті».
 
У своїй промові владика Венедикт підкреслив значущість підписання спільної декларації польсько-української примирення: «Це є дуже важливим християнським актом в наших взаєминах. Підтримка, яку надали поляки українцям за останні місяці, є символічною кульмінацією цього процесу, який отримав потужний імпульс у декларації попереднього року. Я думаю, що Господь готує нам особливу місію і ми можемо в такий важливий момент зробити щось доброго - не лише для України, а й для Європи - як християн і найближчих сусідів, щоб бути разом. Те, що відбувається в наших відносинах останнім часом — є великим Божим благословенням та здійсненням пророчих слів св. Івана Павла II щодо польсько-українського примирення».

Також єпископ мав доповідь про відносини Церкви і держави в Україні. Він зокрема зазначив: «На сьогоднішній момент усе ще зарано говорити про якісь кардинально нові державно-церковні взаємовідносини в Україні, але уже можемо говорити про певні позитивні тенденції. Адже Майдан показав, що Церква є інтегральною частиною українського суспільства, яку не можна ігнорувати».
 
Додамо, що на засіданні також був присутній Преосвященний владика Володимир, Єпископ Вроцлавсько-Ґданський, та владика Євген, Єпископ-помічник Перемишльсько-Варшавської архиєпархії.