Владика Венедикт відслужив панахиду за вбитим бездомним чоловіком у Львові
  • Суб, 27/07/2013 - 13:24

26 липня на пл. Липневій відслужили панахиду за вбитим бездомним чоловіком. Панахиду не далеко від місця вбивства організувала Спільнота Святого Егідія у Львові. Відслужив панахиду владика Венедикт Алексійчук Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, йому співслужили о. Іван Курілець та о. Андрій Стасів. На панахиді разом із членами Спільноти Святого Егідія молилися десятки бездомних львів’ян. Вони молилися із сльозами на очах. Зазвичай про смерть бідної людини ніхто не згадує.

 

 

 

Трагедія сталася увечері 30 червня 2013 р., коли двоє молодиків 19-ти і 20-ти років на прохання про допомогу бездомного, жорстоко побили чоловіка. Після побиття 50-ти річний бездомний загинув.

Іванна Синицька, координатор Спільноти Святого Егідія у Львові, розповідає, що члени Спільноти зустрічаються з людьми без дому кілька разів на тиждень, коли приносять їм вечерю. Зазвичай на такі зустрічі приходить більше сотні бідних людей.

«Дуже часто вони скаржаться на насилля у місті, трагічним прикладом якого стало вбивство. Але головною хворобою міста є байдужість. У своєму служінні ми намагаємося бути близькими до бідних і пояснювати, що байдужість агресивна. Жертвами байдужості стають десятки найслабших мешканців міста: люди без дому, літні люди, діти».

Панахида серед вулиці була зрозуміла не всім перехожим. Люди дивувалися тому, що владика Венедикт молиться разом «з п’яницями».  Звертаючись до перехожих, владика пояснював: «Ми часто забуваємо, що бездомні також діти Божі, вони просто стали заручниками певних життєвих обставин. Я не знаю, можливо, якби моя доля склалася по-іншому, я міг би опинитися в такій самій ситуації».

Після молитви члени Спільноти відправилися у паломництво до Крехівського монастиря. Для егідіївців ця подія стала можливістю дізнатися більше про своїх друзів, а бідні змогли хоч трохи побути у родинній атмосфері, молитися поряд зі своїми друзями.

«Котрий же з цих трьох на думку твою був ближній тому, хто попався розбійникам?»( Лк 10:36) Споконвічне питання Ісуса і через 1025 років Хрещення Русі залишається відкритим для нашого суспільства і не завжди знаходить відповідь в житті людей.

Повідомив Юрій Ліфансе

Джерело: www.ugcc.org.ua