Владика Венедикт відзначив феномен прощі на Святу Землю як прообраз України
  • Суб, 22/03/2014 - 16:21

«Наша проща і наша творча спільнота, яка народилась там, є для мене прообразом нашої майбутньої процвітаючої України», - так висловилась одна із учасниць паломництва на Святу Землю, яке тривало з 7 по 14 березня.

20 березня в реколекційному центрі Львівської Архиєпархії в Брюховичах відбулася зустріч паломників з духівником прощі, владикою Венедиктом, єпископом-помічником Львівської архиєпархії.

Після подячного Молебню та молитви за Україну, єпископ наголосив на тому, що кожна особа здатна творити мир навколо себе і «щобільше ми будемо сповнені цього Божого миру, то більшими масштабами він множитиметься у світі і в нашій Україні, той мир, за який молився митрополит Андрей Шептицький https://www.youtube.com/watch?v=kNeoHQ_YeuE&feature=youtu.be, про який ми просили Господа перед храмом Гробу Господнього на Святій Землі http://www.youtube.com/watch?v=liH-4ZBczog». Відтак закликав  ділитись своїм євангелієм життя з іншими.

Під час спільної трапези учасники прощі розповіли про свої пережиття і водноголос засвідчили глибокий мир і внутрішню радість, яка переповнює наші душі після повернення. «Так, проблеми для кожного з нас залишаться тими самими, що й були, але ти отримуєш якийсь внутрішній Божий зір на них, яким бачиш своє життя. Це те, що подарував нам Господь на Святій Землі», - зауважила керівник нашої групи, п. Галина Кришталь. Рівно ж, розповідаючи про діяльність Паломницького центру, наголосила передусім на євангелізаційній меті, яка є в основі кожної прощі до святих місць.

Феномен цієї прощі відзначив владика Венедикт, зауваживши, що важливість дотичності до спільної справи у паломництві, взаємодія людей, де кожен знайшов своє служіння, дала свій ефект. «Це те, що бракує нашій Україні», - говорить єпископ і звертає увагу, що, «маючи чудових людей, чудову землю, ми не вміємо співзадіяти наш потенціал, хочемо бути керівниками або лідерами, чи президентами при тій владі, чи іншій. Натомість на прощі  ми були всі на своєму місці, кожен щось вкладав і усе функціонувало як єдиний цілісний організм, а в організмі кожен орган є важливим».

На завершення єпископ попросив про молитву за нього і побажав http://youtu.be/C-WWQd1DFoI. кожному «щоб, повернувшись на своє місце життя і праці, ви чулися, що це саме те місце, де поставив вас Господь,  і ще більше - щоб ви цінували це місце, і ще більше – пізнали, що саме в тому місці, в той момент вашого життя ви можете доторкатися Бога і можете доторкатися вічності».

Іванна Рижан