Владика Венедикт взяв участь у презентації документального фільму в Польщі про україно-польські відносини
  • Пон, 18/11/2013 - 19:39

17 листопада 2013 р. Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з робочим візитом перебував у м. Люблін (Польща). Візит відбувся на запрошення о. Степана Батруха, пароха храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, що в Любліні з нагоди проведення в місті акції під назвою «Україна в центрі Любліна».

В рамках візиту ієрарх у співслужінні з духовенством очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Впродовж Богослужіння у своїй проповіді владика Венедикт особливу увагу закцентував на особі свщмч. Йосафата Кунцевича,  50-річчя перенесення мощів якого до базиліки Святого Петра у Ватикані незабаром відзначатимуть у Римі та розповів про його величезний вклад у справу єдності Вселенської Церкви.

Опісля, владика Венедикт взяв участь у презентації документального фільму зробленого для польського телебачення під назвою «Пробачити усе зло» про прикрі сторінки україно-польських відносин в минулому. По завершенні презентації відбулась дискусія за участю науковців та представників духовенства українського і польського народу у справі пошуку справжнього примирення наших народів і недопущення подібних помилок в майбутньому.
 
Довідка:
У документальному фільмі режисера Г. Ліньковського «Пробачити усе зло» двоє молодих істориків аналізують невідомі досі сенсаційні факти про зустріч і  угоду між АК та УПА у травні 1945 року, яка у підсумку призвела до примирення міжусобної боротьби. У той самий час у 70-у річницю трагічних подій на волині, з варшави виходить проща з хрестом бл. Єжи Попелушка під гаслом «Зло перемагай добром». Паломники приймають участь у багатьох зустрічах, намагаючись знайти шляхи до примирення так, щоб складна історична пам’ять перестала розділяти поляків і українців.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua