Владика Венедикт взяв участь у святкуванні шістдесятилітнього ювілею парафії Святого Йосафата у Манстері, Індіана (США)
  • Срд, 21/11/2018 - 13:57

Минулої неділі, 18 листопада, одна із громад Чиказької єпархії УГКЦ, що знаходиться у місті Манстері урочисто відсвяткувала 60-ту річницю від часу свого заснування і 50-ту річницю від часу освячення свого храму. Божественну Літургію з нагоди ювілеїв парафії і водночас храмового празника святого Йосафата очолив Правлячий архиєрей єпархії святого Миколая владика Венедикт. З ним співслужили священики єпархії. У спільній молитві взяли участь численні миряни, які прибули з різних парафій Чикаго та околиць.

Зі слів однієї з довголітніх парафіянок храму Святого Йосафата Марії Вонг, «історія першої греко-католицької громади у штаті Індіана розпочалася з простої зустрічі кількох сімей зі своїм першим душпастирем о. Йосифом Шарим 30 листопада 1958».

«Згодом громада спромоглася переробити один із приватних будинків у місті Хаммонд на невелику церковцю, яку освятив митрополит Костянтин Богачевський. Однак парафія зросла до 130 сімей, і вже не могла поміщатися у невеликій каплиці, тож у 60-х роках вдалося придбати велику ділянку землі у Манстері і побудувати цілий церковний комплекс, який служить нашим людям і сьогодні. Рівно 50 років тому новий храм освятив і відслужив першу Літургію 10 листопада 1968 року перший єпископ Чикаго Ярослав Габро. З того часу у парафії змінилося багато настоятелів, і сьогодні ми раді вітати нового адміністратора нашого храму з України отця-доктора Юрія Саквука», – сказала п. Вонг.

Отець Юрій наголосив, що для нього великою честю є служити у храмі з багатою історією, і водночас зауважив, що відразу після свого недавнього прибуття до парафії був вражений красою церковних розписів.

«У нашому храмі поряд з двома унікальними іконами славної мисткині Христини Дохват, – зауважив він, – є ще старовинна копія чудотворної ікони Охтирської Божої Матері, яка прославилася численними чудами на Сумщині ще у 40-х роках 18 століття. Цікавим є той факт, що оригінал ікони зник в часі революційних подій 1917 року і за переказами потрапив на територію США. Це співпадає з історією нашої ікони, оскільки Охтирську ікону храму Святого Йосафата справді було привезено до США зі Східної України і рівно 50 років тому подаровано нам паном Онуфрієм Попиком. Тож є імовірність, що наша ікона може бути тим самим оригіналом чудотворної ікони з Охтирки».

Святкування ювілейних урочистостей храму у Манстері завершилося невеликою концертною програмою, організованою силами громади і святковим обідом.

Прес-служба Чиказької єпархії