Владика Володимир (Груца): «Сповідь - перший подарунок воскреслого Христа»
  • Птн, 14/10/2016 - 09:21

Ісус Христос не тільки встановив Таїнство Сповіді (Покання), а Він його нам подарував. Таїнство Покаяння є першим подарунком воскреслого Христа. У Євангелії від Івана ми знаходимо чудове Його звернення після воскресіння до апостолів, де він каже: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи - відпустяться їм, кому ж затримаєте - затримаються». А вже вибір залишається за людиною, чи вона цей подарунок Христа прийме чи відкине.

Сказав владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, 13 жовтня в програмі "ВІДКРИТА ЦЕРКВА. ДІАЛОГИ" на Живому ТБ.

На думку єпископа, Сповідь не завжди виглядала, так як тепер: «Гадаю, Сповідь належить до тих Святих Таїнств, яке пережило найбільшу еволюцію в історії богослов’я». Бо на початках християнства була Сповідь – екскомуніка: якщо хтось згрішив, то його виключали із спільноти. І лише після певного часу покути таку особу знову приймали в лоно Церкви. Пізніше прийшли ірландсько-шотландські монахи в Європу і з’явилася така форма покути, як «Сповідь-вухо», приватна Сповідь.