Владика Володимир (Груца): «Сучасна людина слухає радше очима, ніж вухами»
  • Срд, 02/11/2016 - 18:21

6 листопада 2016 року у Львові відбудеться загальноміська молитва вервиці. Нагадаємо, що цього року вірні підноситимуть свої прохання за Героїв Милосердя: учасників Революції Гідності, загиблих Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, а також їхні родини; зрештою, за нас самих, які щоденною любов’ю і теплом сердець зігріваємо одні одних. Також  у Католицькій Церкві завершується Рік Божого Милосердя. Про важливість акції та цінність милосердя у сучасному світі говоримо у бліц-інтерв’ю із єпископом-помічником Львівської Архиєпархії УГКЦ владикою Володимиром (Груцою).

Преосвященніший Владико, наскільки такі заходи, як загальноміська вервиця, сьогодні потрібні? Мета такої спільної молитви.

Найперше треба сказати, що молитва завжди потрібна і актуальна. Ми маємо у Львові практику молитви Хресної Дороги вулицями міста впродовж Великого посту. Ця акція збирає велике число вірних. Подібним, хоча дещо скороченим маршрутом, буде звершена молитва вервиці. Молитовна хода повинна розпочатися у храмі св. Михаїла на вул. Винниченка. Це також символічно, бо саме в такий спосіб УГКЦ свого часу заманіфестувала про вихід з підпілля.   Потрібно також просити в Бога на цей день відповідної сприятливої погоди.

Яка тематика цьогорічної вервиці? У яких намірах будете молитися особисто впродовж ходи?

Ми хочемо присвятити вервицю завершенню року Божого Милосердя. Будемо молитися за онкохворих людей, за в’язнів, за жертви війни…

Справді, добігає завершення рік Божого Милосердя. Які можна підвести підсумки? Які основні меседжі Церква змогла донести своїм вірним?

Я не є прихильником статистики під цим оглядом. Церква дала зрозуміти, що як добра Мати завжди готова відкрити двері дому для своїх дітей. Але діти повинні проявити готовість ввійти в це материнське лоно Церкви, особливо якщо її з різних обставин чи через невідповідний спосіб життя покинули. У цьому домі завжди чекає люблячий Батько, як наголошує логотип ювілейного року «Милосердні як Отець». У будь-якому випадку актуальність милосердя залишається надалі важливим у житті кожної особи. Людина покликана, щоб милосердя приймати і дарувати.

У сучасному світі милосердя – це щось, що непопулярне, адже людина цифрової епохи звикла до егоїзму і навіть егоцентризму, відкидаючи іншого, піклуючись виключно за себе. Як популяризувати милосердя?   

Якщо людина закрита на милосердя, то вона або не розуміє, що це таке, або сама себе не любить. Це стосується людини кожної історичної епохи. Людина має суспільний вимір, а тому егоїзм чи егоцентризм суперечить покликанню людської особи любити і бути любленою, тим самим приймати милосердя і дарувати його. Правда, сучасна людина слухає радше очима, ніж вухами. Це показує, наскільки важливий особистий життєвий приклад. Це називається свідоцтвом віри, що і є найкращим середником і методом популяризації милосердя.

Підготувала Юліана Лавриш