Владика Володимир виступив із доповіддю на Синоді Єпископів УГКЦ
  • Суб, 19/11/2016 - 10:03

У п'ятницю, 18 листопада 2016 року, у рамках роботи Синоду Єпископів УГКЦ, Владики заслухали доповідь Преосвященного владики Володимира, Єпископа-помічника Львівської Архиєпархії, на тему: «Покаяння, сповідь як духовна терапія».

Владика розкрив бачення тайни Покаяння як «духовної медицини», роль сповідника як «лікаря», наголосивши на необхідних до оздоровлення рисах доброго душпастиря. До висвітлення такого бачення Сповіді із коротким виступом Преосвященний владика запросив о. Павла Дроздяка, Місіонера Милосердя Ювілейного Року у Львівській Архиєпархії, а також мирян – п. Богдана Трояновського, директора видавництва «Свічадо» та п. Марію Цьомик – представницю молоді. Гості Синоду мали можливість поділитися власними переживаннями Таїнства Сповіді, аби глибше розкрити важливість дослідження сповідництва у Церкві.

Аналізуючи роль Покаяння у духовному житті християнина, Преосвященний владика наголосив: «Сповідь – це не психотерапія, але психотерапія не може того, що може сповідь. Замало є усвідомити собі гріхи, важливо мати кому їх віддати. Каяник приносить до сповіді не лише список гріхів, але себе самого, цілу свою особу. Тому Бог зцілює цілу людину як особу <...> Отримавши прощення, людина споглядає милосердними очима і на свою історію та на всіх людей, які допомагали їй цю історію писати». Відтак, «Сповідь не має юридичного характеру, це не допит, не трибунал. Сповідь – це не лише очищення нашого минулого, а прокладення дороги вперед, тому і покута є «медициною» на майбутнє».