Владика Ян Собіло розповів про ситуацію католиків на Донбасі
  • Втр, 27/05/2014 - 23:30

Складна політична ситуація в Україні, особливо в регіоні Донбасу, є серйозною перешкодою для нормального душпастирства Церкви. Багато священнослужителів уже кілька тижнів поспіль не можуть відправляти літургію у своїх спільнотах.

Єпископ-помічник Харківсько-Запоріжжської єпархії Ян Собіло розповів Радіо Ватикан, що сьогодні вранці ситуація, як свідчать священики, знову погіршилась. Це пов'язано з діяльністю сепаратистів.

«Ситуація стає щораз важчою кожного дня. Повстанці та сепаратисти паралізували місто. У Краматорську кілька днів тому з автомата обстріляли каплицю. Вікна розбиті, віруючі бояться прийти на Службу Божу. Священик, навіть якщо б вірні зібралися, не може дістатися туди, бо ця частина міста оточена. Така ж ситуація у Луганську, Донецьку, Слов'янську, Горлівці.

Люди духовно паралізовані, тому навіть бояться говорити з будь-ким, тому що не знають, чи сусід думає, як вони, чи це часом не сепаратист. Ми також знаємо про неприязнь до Католицької Церкви з боку деяких сепаратистів. Там з’явилося чимало так званих «військових», які викрикують антихристиянські гасла. Це складна ситуація. Така ситуація, в якій ми дуже просимо про молитву. Насамперед, щоб не знищив нас страх, щоб наші парафіяни і священики, можна сказати, як «маленьке Вестерплатте», захищали свої парафії.  Священики були і залишаються з людьми. Моліться, щоб мужньо вистояли до кінця, і щоб Бог скоро вирішив ситуацію, щоб все це закінчилося мирно».

За матеріалами info.wiara.pl