Владика Ярослав: Християнський успіх полягає у вірності Богові
  • Пон, 30/11/2015 - 21:35

29 листопада, у день святого євангелиста Матея, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному храмі Пресвятої Трійці, під час якої уділив священичі свячення диякону Тарасу Зубку.

Під час проповіді владика Ярослав сказав, що євангельська Притча про безумного багача - це розповідь про успішного по-людських мірках фермера. Чому ж тоді в Божих очах він виглядав безумним? "Багач не дякував Богові, не прославляв Його, не думав про своїх робітників, лише про те, щоб якомога більше багатства залишити собі", - зазначив єпископ. У цьому й полягало його духовне безумство.

Далі проповідник наголосив, що на сторінках Біблії ми не знайдемо слова "успіх". Євангеліє розповідає нам, що віруюча людина має бути вірним слугою свого Господа. Натомість Євангеліє не дає нам порад як стати успішними слугами. "Бог покликав мене бути не успішною, а вірною", – навів проповідник слова святої Терези Калькутської. Подібну поставу вірності спостерігаємо в житті багатьох праведників: пророка Єремії, якого вкинули до криниці та полишили вмирати, в житті Івана Хрестителя, якому було стято голову за те, що обстоював Божу правду, в житті апостола Павла, що був ув’язнений за віру в Христа. Життя цих вірних Божих Слуг згідно із земними мірки аж ніяк не можна назвати "успішним".

Наприкінці проповіді владика Ярослав пояснив, що в Божих очах означає бути успішним. "Справді успішна людина – це та, яка «багата перед Богом», яка покладає надію на Творця, не підмінює Його ідолом, ділитися тим, що отримала в дар, коли падає, то піднімається, залишається вірною до кінця, та, до котрої Ісус скаже в останній день: «Добре, вірний і добрий слуго. Ти був вірний у малому, поставлю тебе над великим. Увійди в радість Пана свого» (Мт. 25,23)", - зазначив єпископ. Якраз у вірності Богові, за словами владики Ярослава, полягає справжній християнський успіх.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав о. Тараса і подякував батькам, родині, духовним наставникам новопоставленого ієрея за товаришування йому на дорозі до тайни священства.