Владика Ярослав: Св. Стефан своєю кров'ю засвідчив перемогу Христа над смертю
  • Суб, 12/01/2019 - 11:02

9 січня, у день св. первомученика Стефана, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що у третій день різдвяних свят українці продовжують прославляти колядками новонародженого Бога. «Ці колядки – неначе скарбниця народної мудрості, якою люди переспівують Євангельські оповіді. Ці народні гімни звеличують свято, нагадують нам про його зміст, а також повчають, закликаючи нас вчинити свої серця яслами для Божого Дитятка, зігріти їх любов’ю і милосердям до наших ближніх та всіх потребуючих, бо саме через них Він приходить до нас», - зазначив єпископ.

У третій день різдвяних свят Церква згадує мученицький подвиг св. архидиякона Стефана. «Його мучеництво, як і смерть невинних дітей вбитих у Вифлеємі Іродом, у дивний та незбагненний спосіб стають свідченням перемоги Христового Воскресіння над смертю, світла – над темрявою, істини – над оманою», - сказав єпископ.

Св. Стефан став першим мучеником, засвідчивши Бога, об’явленого людям в Христі. «Кров первомученика Стефана у Божому всевідаючому Промислі стала насінням для тодішнього юнака-фарисея Савла, якого всі ми знаємо як апостола Павла. Духовно зрісши від схвалення цього вбивства до правдивої віри, він став Христовим учнем й одним з найуспішніших проповідників Євангелія», - пояснив проповідник.

Наприкінці проповіді владика Ярослав заохотив вірних наслідувати мужність св. Стефана і у кожен момент нашого життя духовно й фізично боротися і терпіти за Христа, щоб берегти Його в нашому серці перед ворогом нашого спасіння, напливом гріховних бажань, лихих задумів та вчинків.