Владика Ярослав: Три Святителі відзначалися великою Божою мудрістю, святістю життя та красномовністю
  • Чтв, 14/02/2019 - 15:22

12 лютого, у свято Трьох Святителів, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Мар'яну Топоровичу, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що св. Василій Великий, св. Григорій Богослов і св. Іван Золотоустий - це великі святі Східної Церкви. За часів імператора Олексія Комнена в Царгороді постало питання, кого з цих трьох святих вважати більшим у святості? Розв'язком цієї ситуації стало видіння, яке побачив побожний єпископ міста Євхаїди. Йому явились Три Святителі та сказали, що мають у Бога однакову славу. Відтоді Церква вшанувала їх 12 лютого спільним святом - Собором Трьох Святителів.

Ми називаємо Трьох Святителів вселенськими учителями. "Цих святих угодників називають вселенськими учителями, бо ціла Церква Христова аж по сьогодні користає з їхньої науки. Вони відзначалися великою Божою мудрістю, святістю життя та красномовністю, тому і названо їх: Василія – Великим, Григорія – Богословом, а Йоана – Золотоустим", - наголосив проповідник.

Учительське служіння Три Святителі проявили також у відстоюванні чистоти християнського вчення, переборюючи різні єресі. "Де ж черпали вони свою силу? – Перш за все в Святому Письмі та в молитві. Ось як про них сказано в одній зі стихир свята: „До квітника святого Писання прилітаючи, наче ті мудрі бджоли, ви дбайливо зібрали все найкраще з квітів і передали вірним мед ваших повчань для їхньої повної насолоди”", - пояснив владика Ярослав.

Далі єпископ сказав, що ціле життя християнина - це велика подорож до дому Отця. "Ця подорож зароджується в людській душі. А те, що відбувається в нашому серці впливає і на наше оточення", - додав проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав диякона Мар'яна з прийняттям тайни священства. Єпископ відзначив, що вагому роль у приготуванні кандидата до цієї тайни відіграло родинне оточення, а також семінарія, в якій навчався новопоставлений диякон.