Владика Йосафат Говера: «Де Христос вас потребує, там і треба йти»
  • Птн, 28/06/2013 - 10:41

Священик ніде не зможе зреалізувати себе, якщо чітко не бачитиме мети – служіння Господу. Про це заявив владика Йосафат Говера, екзарх Луцький, під час лекції в рамках практичного курсу з місійного служіння для семінаристів у Тернопільській вищій духовній семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого, що при Марійському духовному центрі в Зарваниці.

«Я впевнений, що ви матимете охоту й відвагу відповісти Богові на те покликання, яке Він вам дає, не оцінюючи короткочасними мірками. Всюди служіння цінне і потрібне, адже народ Божий чекає», - звернувся владика Йосафат до семінаристів.

Екзарх Луцький відзначив, що в кожному місці свої особливості душпастирського служіння. «Десь є багато людей, до яких треба промовляти. А десь потрібно по одному приводити до Бога, до храму. Східні терени мають таку особливість: там потрібно відповісти Богові за кожну душу, яку Господь нам поручає. Там люди не прийдуть до вас. Їх треба віднайти. Тож потрібно доброго душпастиря, який був би готовий працювати, служити терпляче, наполегливого, довго. Бо любов довготривала. Тоді справді будуть корисні і дуже добрі плоди такої праці», - зазначив владика.

Він також закликав семінаристів не боятися їхати на місії. «У людини завжди залишаються якісь страхи: як воно там буде, що там мене чекає, що буде із забезпеченням? Дуже гарно каже Ісус Христос у Святому Письмі, що не ваша справа знати час, коли воно станеться – це справа Божа. Час нам не належить. Нам важливо служити, працювати в поті чола. Коли священик зважується і йде служити, йому нічого не бракуватиме із того, що справді необхідне для життя й утримання і себе, і родини, хто її має», - відзначив єпископ.

Владика Йосафат наголосив, що духовна людина мусить міряти своє життя духовними мірками. І як приклад щирого священичого служіння, простоти і невибагливості назвав нинішнього Папу Франциска.

«Я впевнений, що ви матимете охоту посвятитися там, де Господь вас потребує. Чи це Тернопіль, чи Донецьк, чи Казахстан, чи Росія, чи Африка. Де Христос вас потребує, там і треба йти, і не боятися», - настановив екзарх Луцький майбутніх місіонерів.

Владика також презентував семінаристам фільм про розвиток УГКЦ на теренах Волині, створений з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

 

Прес-центр ПМВ

Джерело: www.ugcc.org.ua