Владика Йосафат Говера: Волинь чекає своїх відважних місіонерів
  • Срд, 27/06/2018 - 17:51

Кожен має знайти свою місію і пізнати, до чого його кличе Бог. А служіння священика важливе всюди, де його Церква потребує. Про це заявив Екзарх Луцький владика Йосафат Говера під час VIII практичного спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, який триває у Зарваниці.

«Кожен з вас має поставити собі питання, як він хоче себе реалізувати як священик? Служіння священика важливе всюди, де його Церква потребує. А Церква сьогодні потребує в різних місцях - і поза межами України, і в Україні, - зазначив владика Йосафат Говера, звертаючись до семінаристів. - Коли я їздив до Німеччини, то там католики кажуть, що вони «в діаспорі», тому що вони у меншості, більшість протестантів, а католиків лише 10-15% від загального населення, решта - представники інших конфесій та релігій або атеїсти. Луцький Екзархат в Україні - це теж своєрідна діаспора, адже греко-католики у меншості, а переважно - православні. Одначе це рідні наші терени. Луцька єпархія у XIX столітті налічувала 1200 парафій! Володимирська єпархія, яка теж входить в ці межі, мала 600 парафій. Так було до 1839 року, коли УГКЦ на Волині була репресована і ліквідована».

Водночас, відзначив єпископ, багато людей продовжували триматися своєї Церкви, і не приймали хрещення та не вінчалися у православних церквах, які були їм нав’язані. «І коли відродилася місія часів Миколая Чарнецького між Першою і Другою Світовими війнами, то почало знову приходити багато людей. Деякі парафії налічували по 1000 вірних у міжвоєнний період. Тому відродження УГКЦ на Волині - це черговий етап, щоби знову відродити наше життя, і воно поволі рухається», - зазначив владика Йосафат.

Єпископ розповів семінаристам про ситуацію і сьогоднішні виклики у Луцькому екзархаті.

«Кожен має знайти свою місію і пізнати, до чого його кличе Бог. І може багато кого з вас Господь кличе як раз на Волинь. Волинь чекає своїх відважних місіонерів», - звернувся до учасників спецкурсу владика Йосафат.