Владика Йосафат Мощич очолив делегацію УГКЦ на молитві Папи в Румунії
  • Втр, 04/06/2019 - 13:57

Румунія стала 45-ю країною, яку відвідав Папа Франциск під час свого понтифікату. Паломництво Святішого Отця до Румунії - це 30-та апостольська подорож, яка відбулася під гаслом «Разом прямуємо вперед».

Три дні Папа подорожував країною, яка є сусідньою до України, тому чимало українців зголосилися на прощу до Румунії. На молитву з Папою, яка тривала три дні різними містами Румунської держави, з України побували чимало паломників, а особливо з Буковини.

Делегацію українців на зустрічі Папи представили також місцеві українці - духовенство та вірні Генерального вікаріату для українців греко-католиків в самій Румунії (український вікаріат відновили в 1996 році).

А ось із Чернівецької єпархії до міста Блаж офіційну делегацію УГКЦ очолив правлячий єпископ єпархії владика Йосафат Мощич. Перед приїздом Папи до Румунії Блаженніший Святослав доручив єпископові Чернівецькому представити Українську Греко-Католицьку Церкву на прощі Папи в Румунії. У паломництві до Блажа з єпископом Йосафатом прибуло 175 вірних та 10 священиків. Не випадково Святіший Отець третього дня прибув саме до цього румунського містечка Трансильванії. Адже Блаж є центром румунських греко-католиків і тут розміщена резиденція Верховного Архиєпископа Фаґараша та Альба-Юлії. Саме цього дня, 2 червня 2019 р., Папа Франциск уперше під час свого понтифікату,  в рамках Апостольської подорожі очолив Святу Літургію у візантійському обряді. На цій Божественній Літургії, яка проходила в парку Свободи, після малого входу відбулася беатифікація сімох румунських греко-католицьких єпископів, котрі постраждали за віру під час комуністичного режиму - священномученики Валерій Траян Френціу, Василій Афтеніє, Іоан Сучіу, Тіт Лівіу Кінезу, Іоан Балан, Олександр Русу та кардинал Юліу Хоссу.

«Ці пастирі, мученики за віру, здобули та залишили для румунського народу цінну спадщину, яку можемо підсумувати двома словами: свобода й милосердя», – сказав Святіший Отець, проповідуючи під час Божественної Літургії. Поруч із кардиналами та єпископами Греко-Католицької та Римо-Католицької Церкви Румунії з Папою співслужив і преосвященний владика Йосафат Мощич.

«Після Божественної Літургії у візантійському обряді всі архиєреї, які служили, подякували Папі за молитву і кожен з нас отримав благословення для своєї пастви. Тому я дуже радо хочу благословити і передати це благословення Папи всім паломникам, котрі приїхали з України», - цими словами звернувся владика Йосафат до духовенства та мирян, з якими архиєрей повертався до своєї єпархії. На завершення прощі всі українці помолилися за наближення часу, коли Вселенський Архиєрей відвідає українські землі.

ugcc.cv.ua