Владика Йосафат Мощич: Покликання – ініціатива від Бога. Наша справа – вміти відповісти
  • Втр, 17/07/2018 - 11:49

Святіший Отець каже: ми нікому не можемо надати покликання. Ця ініціатива йде виключно від Бога. Наша справа – вміти відповісти. Про це заявив єпископ Чернівецької Єпархії, Голова місійно-євангелізаційного відділу владика Йосафат Мощич під час духовно-формаційного семінару ПМВ для священиків-місіонерів, що триває у Румунському місті Сигіт.

Доповідь Єпископа була присвячена покликанню в Біблії та в повчанні Отців Церкви. Він відзначив, що Святе Письмо розповідає про покликання Авраама, Самуїла, Давида, Єремії, а також про покликання Марії і апостолів. “Зосередитися хочу на одному покликанні – як Ісус покликав перших апостолів”, - зазначив владика Йосафат і зачитав уривок з Євангелія від Луки про чудесну ловитву риб.

Він зауважив, що Назаретське озеро для євреїв символізувало негатив, те, що хоче поглинути людину. Але Ісус йде туди, щоб проповідувати Євангеліє.

“Христос, проповідуючи Добру Новину, одразу знаходить першу групу, яка слухає Його Слово. Значно пізніше Христос зауважує другу групу – Петра, його брата Андрія, Якова та Йоана – синів Заведея, - які взагалі Його не слухали. Ісус несподівано звертається до цієї команди. Процес покликання відбувається в моменті заняття їх звичайною професією - рибалки просто ловили рибу, - зазначив єпископ. - Отже Ісус входить в човен Петра і делікатно просить його трошки відплисти від берега. І голос Христа лунає з човна Петра і з цього човна Він проголошує послання Євангелія. І це дуже символічно, адже з цієї команди, з цього човна піде послання людині і світові. А потім вже Христос наказує Петру відплисти на глибінь і закинути сіть. Це вимагає поведінки довіри і віри, бо по-людськи і за логікою, коли сонце в зеніті, риби немає - вона йде на дно, і ніхто з рибалок не ловить нічого. Але Слово Ісуса Христа, Слово Євангелія важливіше за особистий і професійний досвід, здоровий людський глузд. Це є вибір віри, і цей вибір віри ми робимо кожен день. Християнське життя - це є постійний вибір віри”.

Владика Йосафат зауважив, що рибалки закинули сіті, спіймали багато риби, якої вистачило всім. “Далі йдуть центральні слова: “Не бійся! Віднині людей будеш ловити”. Що це означає? Ловити – це повертати живими до життя, повертати людину до автентичного справжнього життя, рятувати її від хвиль ненависті, злоби, пристрасті, всього того, що тягне її на дно і не дозволяє людині бути вільною, бути дитиною Божою. Тепер місія учнів, починаючи від Петра, ставати тими людьми, які витягують і повертають до життя вічного інших людей. Єдина сітка, яка витягує людей, - добра новина, Євангеліє. Коли слово Євангелія закидається, є шанс спіймати і витягнути людину, але за умови, коли людина дозволяє себе зловити”, - підкреслив єпископ Чернівецької єпархії.

Говорячи про те, до чого були покликані перші апостоли, єпископ відзначив, що Бог Отець доручає Синові місію – відкуплення і спасіння всіх людей. У свою чергу Син, з любові до людей, виконавши місію, запроваджує стратегію, щоби Його місія тривала до кінця віку - Він кличе, виховує і чинить здатними своїх учнів робити те саме, щоби вони поширювали Боже Царство. “Ісус не кличе найкращих, професійніших, відмінних. Він чинить здатними тих, кого вибирає і кличе. Велике доручення: “Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи”, - зауважив владика Йосафат і додав. - Святіший Отець каже, ми нікому не можемо надати покликання. Ця ініціатива йде виключно від Бога. Чому Отець вибирає тих чи інших – це питання не до нас, це також таємниця покликання. Наша справа – вміти відповісти”.