Владика Йосиф Мілян: Митрополит Андрей докладав багато зусиль, щоби виховати молодь – і йому це вдалося
  • Втр, 09/04/2019 - 13:19

Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії в Українському культурному центрі м. Бат-Ям в Ізраїлі розповів про  постать Митрополита Андрея Шептицького під час вечора пам’яті, присвяченого видатному українському Церковному і громадському діячу.

«Рід Шептицьких – це давній український рід. І наша Церква на Галичині вважала, що митрополит Андрей повернувся до свого народу, бо мав українське коріння. І це коріння, цей внутрішній клич до свого дав йому підставу стати священиком, монахом, єпископом», – зазначив Голова ПМВ.

Він відзначив, що постать митрополита Андрея є дуже багатогранна. «Мені здається, нам його ще відкривати і відкривати. І не тільки пересічному українцю, а й церковникам. Ось буквально кілька років тому ми знайшли його послання, його лист до мігрантів. В ті часи люди почали масово продавати землю на Гуцульщині і їхати за кордон. І митрополит каже: їдьте, заробіть гроші, але, – боронь Боже! – не продавайте землю, повертайтесь. Бо земля – то найцінніше», – підкреслив владика Йосиф.

Голова ПМВ зауважив, що недруги звинувачують митрополита в ярому націоналізмі. Але це неправда. «Він був глибокодуховною людиною. Його послання, його укладені молитви, його ставлення до віри, Бога і все, що він робив, він робив на цьому духовному фундаменті, – наголосив єпископ. – У кінці 20-х на початку 30-х років українські націоналісти почали виховувати молодь у національному патріотичному дусі, але без Бога. І тоді митрополит дуже активно включився в процес, щоби виховати молодь на фундаменті Божих заповідей, Божого Слова, Святого Письма. У 1933 році, коли наші брати в великій Україні потерпали від голоду, Митрополит організовує велелюдні з’їзди молоді у Львові. Він робить пластові табори. Вкладає багато зусиль, щоби виховати молодь – і йому це вдалося».

Голова ПМВ зазначив, що в умовах Польської державності Церква виконувала ніби роль Української держави, тож митрополит Андрей мав певне відношення до політики. «Пан Посол сьогодні згадував його послання «Як будувати Рідну Хату». У тому творі митрополит говорить політичні речі – по суті, як будувати українську державу. Він торкається проблеми виборів, державних урядовців, священиків і мирян. Всі розуміли, що він писав про те, як будувати Україну. Безпрецедентний твір ієрарха ґатунку світової Церкви, – зазначив владика Йосиф. – Коли він відвідував наших вірних в Америці, то порушив там питання української незалежності і суверенності на досить високому щаблі. Польська держава почула, що він почав говорити про незалежність України. І коли митрополит вертався з Америки – його заарештовують. Він сидить в Познані у в’язниці. І аж після втручання Папи Римського його випускають».

Також єпископ зазначив, що митрополит доцінював мистецтво і є засновником Львівського національного музею. Він був меценатом шкільництва. Він домагався від польської влади створення українського університету. Збудував шпиталь для тих, хто не мав змоги лікуватися у державних лікарнях тодішньої Польської держави. Він просував ідею малих бізнесових структур – кооперативів.

Митрополит зробив величезний внесок у справу і налагодження стосунків між двома спільнотами – українською і єврейською, особливо у період війни, і власне у порятунок євреїв.

«1942 рік. Він пише послання «Не вбий!» Він звертається до Гітлера і каже: не можна вбивати будь-які народи, будь-яку людину. Він це звернення скеровує до всіх, хто може собі дозволити завдати насильницької смерті. Такої відваги не мав жоден єпископ у Європі. Є таке твердження, що Гітлер сказав: графа Шептицького він би повісив, але митрополита Шептицького – не може», – заважив Голова ПМВ.

Єпископ підкреслив, що митрополит Андрей був дуже екуменічно налаштований. «Священики, які з ним працювали, казали, коли Митрополит їхав бричкою повз синагогу у Львові, то зупинявся, йому виносили Тору і він її цілував. Очевидно, порятунок євреїв в нашій Церкві був вмотивований самим митрополитом», – додав єпископ.

На Заході також виступили Посол України в Державі Ізраїль Геннадій Надоленко та заступник голови Львівської облдержадміністрації Роман Филипів.

Наприкінці вечора відбувся показ тематичного фільму «Крипт».

Джерело: ПМВ