Владика Йосиф (Мілян) очолив Літургію для українців Будапешта з нагоди десятиліття громади УГКЦ
  • Срд, 03/10/2018 - 09:42

З нагоди 10-ліття української греко-католицької громади в Будапешті голова ПМВ владика Йосиф (Мілян) відвідав угорську столицю і відслужив Літургію у співслужінні з Митрополитом Угорської Греко-Католицької Церкви владикою Филипом (Кочішем) та душпастирем для українців греко-католиків Угорщини о. Дам’яном Габорієм у церкві Святого Михаїла.

З ними також співслужили отець Іван Паньків, декан Дрогобицького деканату, о. Михайло Лесів, віце-ректор Львівської духовної семінарії, о. Роман Улей, священник Київської архиєпархії. Літургію своїм співом прикрасив октет «Теофорос» Львівської духовної семінарії Святого Духа.

«Ми сьогодні святкуємо десятиліття громади, яку називаємо церквою, бо церква - це не мури, а об’єднання людей, які вірують в єдиного Бога. І кожен з нас у цій будові живої церкви є, за словами святого Івана Павла II, «живим камінням». Від того, наскільки ми чутливі і вразливі на Боже Слово, наскільки ми готові реалізувати Боже Слово в будь-яких вимірах нашого людського життя, настільки зміниться цей світ. Тоді Бог буде нам усім Богом, а ми Йому – народом. «На Твоє слово закину сіті», – промовив Петро. Спробуймо знайти час, щоб вслухатися в Бога, у його Слово, бо воно змінить нас, а ми – цей світ», – звернувся владика Йосиф під час проповіді до присутніх парафіян.

Перша Літургія для українців греко-католиків в Угорщині була відправлена 3 жовтня 2008 року в церкві Святого Флоріана. Тоді Богослужіння очолив Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар у співслужінні з владикою Филипом (Кочішем) та владикою Богданом (Дзюрахом). Після Літургії відбулася зустріч українського і угорського духовенства з українською громадою в приміщенні Державного самоврядування українців Угорщини, на якій обговорювалося питання духовної опіки для українців. Відтоді Церкви домовлялися між собою про те, як можна вирішити питання призначення священика з України, який мав би опікуватися громадою. Для переговорів між Церквами та налагодження контактів з українською громадою був призначений секретар ПМВ о. Василь Поточняк. Отець Василь відвідував українські громади з душпастирським візитом та налагоджував співпрацю між угорською Церквою та громадою.

З 2012 року голова ПМВ призначив священика Київської архиєпархії УГКЦ о. Дам’яна Габорія регулярно відвідувати українські громади Угорщини. У 2016 році за сприяння міністра Людських ресурсів Угорщини Балога Золтана була надана матеріальна підтримка для того, щоб українці мали душпастирську опіку на постійній основі. Того самого року, з вересня, почалися щонедільні Богослужіння. Українська греко-католицька громада в Будапешті отримала назву - «Парафіяльна спільнота Покрови Богородиці в Будапешті».

Відтоді почалося активне релігійне життя громади, були створені різні церковні спільноти і центри. Так, у 2016 році розпочали діяльність пасторальна і економічна ради при парафії. У 2017 р. створюються спільнота «Матері в молитві», спільнота «Назаретські родини» та Центр душпастирства молоді. У 2018 році створюється Центр підтримки сім’ї, Українська школа лідерства імені кардинала Любомира Гузара, організація «Католицькі скаути Європи», представництво церковного телебачення «Живе ТВ» і церковний хор.

При парафії друкується «Парафіяльний вісник», відбуваються уроки катехизації для дітей, молоді та дорослих, здійснюються прощі до святих місць, організовуються церковні та державні свята і різні культурно-духовні програми. Відбуваються літні християнські табори для дітей. Парафіяни активно займаються харитативною діяльністю. Найважливіше завдання і виклик, який стоїть сьогодні перед спільнотою, – це побудова свого українського храму.

pmv.ugcc.org.ua