Владика Йосиф (Мілян) посвятив Стрітенські свічки українцям Будапешту
  • Втр, 16/02/2016 - 09:30

З нагоди свята Стрітення Господнього, 14 лютого 2016 року Єпископ-помічник Київський, владика Йосиф (Мілян) посвятив Стрітенські свічки і привітав зі святом українську громаду в Будапешті.

На зустріч з Єпископом у Болгарській церкві зібралося близько 100 вірних УГКЦ, які мешкають в угорській столиці. Перед цим душпастир для українців Угорщини о. Дам’ян Габорій відслужив святкову Божественну Літургію.

Звертаючись до присутніх Архиєрей зазначив: «Ми сьогодні святкуємо Стрітення, ми вітаємо Бога, який прийшов на землю як Світло Світла, показавши кожному з нас, як треба світити іншим. Бо каже Господь у своєму Євангелії: «Ви є світлом для світу. Отже, нехай ваше світло світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла та прославляли Отця вашого, що на небі».

Єпископ зауважив, що Східне християнство празником Стрітення ніби підводить риску святкування Різдва Господнього: «Святкування Різдва у сучасну пору завжди супроводжується гірляндами, феєрверками, світлом. Але новорічні феєрверки не заспокоюють душу: вони гарні, але швидко щезають на небосхилі. Справді людина потребує світла. Кожен з нас почувається некомфортно там, де немає світла. Сучасна людина дуже багато користає зі світла. Ми навіть не звертаємо уваги, треба воно чи не треба, але воно має бути. Ми тягнемося до світла. Ми тягнемося до світла поезії, прози, музики, мистецтва. Ми хочемо бути зі світлими людьми, які мають світлі думки. Ми хочемо правдивого світла гармонії в стосунках», - наголосив Єпископ.

Проповідник також зауважив, що посвячена на Стрітення свічка - це маленький символ, який натякає на світло нашої душі. «Ми більше, ніж ця свічка. Ми - як світло Боже, як світло дієве, як світло, за яким мають йти інші».