Владика Йосиф (Мілян) розповів про потреби в душпастирях УГКЦ на місійних теренах і здобутки Церкви в цьому напрямку
  • Пон, 28/07/2014 - 14:41

Голова Пасторально-міграційного відділу владика Йосиф (Мілян) поспілкувався з учасниками духовно-формаційного семінару ПМВ для підвищення кваліфікації місіонерів-отців, монахів і монахинь із-за кордону, які опікуються вірними в країнах, де немає церковних структур УГКЦ, і розповів про потреби в душпастирях УГКЦ на місійних теренах.

“Цей тиждень будемо працювати, молитися і жити в дусі Святих Таїнств. У цьому контексті маємо певні проблеми, бо не завжди можемо уділяти Святі Таїни на теренах, де немає ієрархічних структур. Через призму права і Святого Письма маємо з'ясувати, як Церква повинна вирішувати ці питання і уділяти Святі Таїнства на місійних теренах”, - зазначив владика Йосиф.

Єпископ ствердив, що Церква і, зокрема, ПМВ активно працює у вирішенні духовних потреб українців греко-католиків, що проживають за кордоном. “Нам вдалося змінити ситуацію в Ризі. До Латвії тепер потрібно щонайменше три священики. Ми могли б опікуватися Фінляндією через море. Цього просять люди і про це говорив владика Петро (Крик. Нам вдалося вислати священика до Ізраїлю. Дуже хочуть нашого священика в Дубаї і в інші міста ОАЕ, де живуть греко-католики. Люди звертаються, просять про духовну послугу щодо створення громад нашої Церкви в ОАЕ. Кажуть, що УГКЦ була б і осередком об'єднання українців”, - розповів голова ПМВ.  

Водночас, відзначив єпископ, існують і певні труднощі, зокрема щодо душпастирства у Росії і Казахстані. “Донині не можемо вирішити ситуації в Росії - священики хочуть юрисдикції нашої Церкви. Я не знаю, наскільки буде готовий уряд Росії, щоб дозволити реєструватися УГКЦ, тим більше сьогодні. А щодо Казахстану – нещодавно посвятили чудову церкву в Астані на березі річки. Треба нових священиків, бодай два. Ми звернулися до всіх монаших  згромаджень і спільнот. Умови там близькі до ідеальних. Поки три монастирі відмовили”, - відзначив владика Йосиф.

Єпископ-помічник Київської архиєпархії також розповів, що хоче дізнатися від учасників семінару про їхнє бачення розвитку Церкви на тих теренах, де вони душпастирюють. “Нам важливо почути вашу думку, що змінилося, що потрібно змінити, в якому напрямі будувати вектор нашої Церкви в країнах, де немає структур УГКЦ”, - сказав голова ПМВ.

Інфоцентр ПМВ