Владика Йосиф Мілян семінаристам: Нам треба багато священиків, на яких чекає наш народ в різних куточках світу
  • Втр, 26/06/2018 - 22:29

У Зарваниці розпочався VIII практичний спецкурс ПМВ УГКЦ з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання. У спецкурсі беруть участь близько 90 вихованців всіх семінарій УГКЦ в Україні.

У перший день курсу Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян розповів семінаристам про діяльність Пасторально-міграційного відділу та про потреби Київської архієпархії.

Владика відзначив, що ПМВ опікується 44 країнами світу, де немає ієрархічних структур УГКЦ, і дбає про те, щоби забезпечити духовні потреби вірних на тих теренах.

“Близько 20 країн ми охопили своєю увагою і там чи стабільно, чи час від часу є душпастирство для наших вірних, в інших ми постійно моніторимо ситуацію і намагаємося розвинути служіння. Йдеться не тільки про країни Європи. Є і Схід – наприклад, маємо 2 парафії в ОАЕ (Абу-Дабі і Дубаї). Позаминулого року на Великдень прийшло на Службу Божу в Дубаї понад 1000 людей. Маємо запрошення до Шанхаю, Японії. Була “вилазка боєм” до ПАР, де є багато наших жінок. Отець Ігор Головко, який душпастирює в Австралії, повертаючись з Європи відвідав нашу громаду і відслужив нашим людям Святі Літургії у ПАР. Тепер готуємо візит до ПАР від ПМВ”, - розповів Владика Йосиф.

Єпископ відзначив, що ПМВ тісно співпрацює МЗС, зокрема з відділом, який опікується українцями за кордоном. Він відзначив, що під час душпастрських візитів в різні країни обов’язково зустрічається з місцевими ієрархами Римо-Католицької Церкви, представниками Посольства або консульства України, громадських організацій українців і українських шкіл.

Голова ПМВ наголосив, що УГКЦ приділяє значну увагу питанню духовної опіки вірних за кордоном. “Церква завжди супроводжує свій народ. У Стратегії розвитку УГКЦ-2020 відзначається, що Церква буде супроводжувати своїх вірних, де б вони не були і скільки б їх не було. І ми це пробуємо робити”, - підкреслив владика Йосиф.

Голова ПМВ зауважив, що спецкурс покликаний практично  представити семінаристам душпастирство на міграційних теренах.

“Якби доля випала, щоби ви бажали послужити в Іспанії, Португалії, Греції, на Кіпрі, у ПАР, країнах Балтії, - то можу сказати, що нам треба багато священиків, на яких чекає наш народ  в різних куточках світу. Але це мають бути духовні особи, які будуть жертвенно служити Богові, Церкві і рідному народові”, - звернувся єпископ до семінаристів.

Владика Йосиф також наголосив на необхідності розвитку служіння для українських студентів, яких все більше виїжджає на навчання в країни Європи, зокрема до Польщі, Німеччини, Угорщини, Чехії, Італії та інших.

Розповідаючи про потреби у Київській Архиєпархії, Голова ПМВ відзначив, що вона охоплює 5 областей: Київську, Житомирську, Вінницьку, Черкаську і Чернігівську.

“Маємо понад 130 священиків і близько 90 парафій, будуємо 33 храми. У Патріаршому Соборі на одній Літургії в неділю може бути 1000 людей. Вже цього року ми можемо прийняти 10 священиків. Але це мусять бути ентузіасти, готові щодня правити Службу Божу”, - зазначив Владика Йосиф.