Владика Йосиф Мілян: Сила підпільної Церкви була в її упокоренні, в хресті, який вона несла. Бо як Бог дає хрест, то дає силу його нести
  • Чтв, 12/10/2017 - 09:10

Підпільна Церква - це була автентична Церква, яку заснував Христос, Він у ній перебував. Сила Божа і ласка Божа була на тій Церкві – і вона витримала, не похитнулася і виконала свою місію. Про це заявив Голова ПМВ владика Йосиф Мілян в ефірі програми Правда у Христі з о. Юстином Бойком на телеканалі НТА.

Розповідаючи про те, якою була переслідувана Церква, владика Йосиф зазначив, що дух підпільної Церкви - це був дух Церкви перших століть після Христа. “Підпільна Церква - це була автентична Церква, яку заснував Христос, Він у ній перебував. Це була дуже відповідальна Церква, дуже обережна, мовчазна і тиха. І, переконаний, що вона була дуже чиста. Я не кажу, що не було непорозумінь чи кривотолків, - очевидно були: одні трималися дособорової традиції, інші – післясоборової. Однак був основний стрижень, який зберігали всі без винятку”, - наголосив Голова ПМВ.

Єпископ зауважив, що УГКЦ у часи підпілля була дуже відповідальною, зокрема за тих, хто не зрадив свою Церкву в умовах концтаборів і ув’язнення.

“Ця церква, будучи переслідуваною, була дуже обережна. І якщо хтось приходив до Церкви і хотів належати до клиру - мусив мати особливі аргументи, що його покликання справді є від Бога і що це Дух Святий послав його до цієї Церкви служити”, - підкреслив владика Йосиф.

Відповідаючи на запитання, в чому була сила УГКЦ в часи переслідувань, єпископ зазначив: “Я думаю, що сила Церкви була у її приниженні, у її упокоренні, в хресті, який вона несла. Бо як Бог дає хрест, то дає силу його нести. Сила Божа і ласка Божа була на тій Церкві – і вона витримала, не похитнулася і виконала свою місію”.