Владика Йосиф Мілян: Сьогодні обов’язок Церкви - звернути увагу на молодь і знайти з нею спільний діалог
  • Птн, 06/10/2017 - 13:51

Владика Йосиф Мілян взяв участь у відкритті Х Екуменічного соціального тижня, який стартував у Львові 4 жовтня. Західтрадиційно розпочався з молитви храмі Софі-Премудрості Божої, де відбулась Божественна Літургія за участі представників різних конфесій. Літургію очолив  Владика Ігор, Мирополит Львівський.

Опісля відбулося Урочисте відкриття та пленарне засідання суспільного форуму в Центрі Митрополита Андрея Шептицького (УКУ).

“Молодь становить головну рушійну силу нової української діаспори у Європі. Вона не є позбавлена своїх труднощів, але вона дійсно є надією Церкви, держави, Народу! Сьогодні нашим обов’язком є звернути на неї увагу, на її присутність і знайти з нею спільний діалог. Ми не можемо передбачити, як вона поведеться. Але, бути поруч з молодими людьми у період їхнього дозрівання є обов’язком як кожного свідомого християнина так і кожної, особливо церковної інституції”, - наголосив Владика Йосиф Мілян під час виступу на тему: “Становлення нової української діаспори в Європі. Діти і молодь – основна увага майбутнього”.

Єпископ відзначив, що коли йому доводиться відвідувати громади українців у країнах Європи, він зауважує щораз більшу кількість дітей і молоді. Велика частина з них вже народилися на «нових землях», частина переїхали зі своїми батьками з України у дуже юному віці. “Очевидно, що присутність дітей і молоді у будь-якій спільноті, особливо церковній, є знаком надії, адже саме цьому поколінню належить майбутнє. Саме йому доведеться продовжувати шлях побудови кращого світового суспільства, вносячи у нього багатство власної ідентичності.Але, не можу не оминути увагою і певні побоювання відносно того, наскільки молоде покоління зможе розвинути власні таланти, а з іншої – зберегти власну духовну, національну і культурну ідентичність”, - підкреслив Голова ПМВ.

Бог, який діє «тут і тепер», відзначив єпископ, закликає сьогодні усіх нас вжити усіх даних нам талантів для того, щоб донести молодому поколінню основні правди Доброї Новини про спасіння, а саме:що Господь є поруч;що Він тебе кличе;що ти не можеш залишитися байдужим супроти його Слова.

Говорячи про виклики перед молоддю у новітній діаспорі, він підкреслив, що остання хвиля трудової міграції найбільше вдарила по сім’ях.Тож частовтрачався зв’язок між батьками і дітьми. Як наслідок - нелегкі відносини молодих людей з батьками. Крім того, владика не оминув увагоюі цінності, у яких виховується сучасна українська молодь у Європі. Голова ПМВ зауважив, що іноді батьки малих літ привчають дітей до думки, що головним стимулом їхнього життя повинна бути кар’єра і гроші, щоб діти не трудилися так як їхні батьки. Проте, коли за основу виховання дітей та молоді взяти ось такі орієнтири, то навряд чи така людина, коли дійде до повноти літ, буде думати про щось боже, церковне чи патріотичне.

Крім того, одним з викликів для сучасної української молоді в Європі владика Йосиф назвав загубленість. Наприклад, коли молода українська людина потрапляє у будь-яке чуже середовище, вона знаходить досить часто з ним дуже добре спільну мову. Особливо, коли йдеться про освоєння якоїсь мови чи вивчення якихось традицій чи звичаїв. Але, її релігійна та національна ідентичність є іншою, а тому таке середовище, все ж таки не до кінця сприймає таку молоду людину. Як наслідок, так людина, коли не знайде відповідного собі середовища, потрапляє у величезну розгубленість, оскільки не в силі сконфронтувати своєї позиції з позицією оточення, у якому вона перебуває. З огляду на це для багатьох єдиним вирішенням цієї проблеми є втеча у віртуальний світ, який не розв’язує проблеми, а навпаки погіршує її.

“Супроти ситуації, у якій знаходиться молода українська людина у Європі та світі, наша Церква завжди стоїть поруч і намагається перш за все бути поруч з нею у її переживаннях, труднощах, клопотах чи радостях. У першу чергу нашу працю ми намагаємося інтенсифікувати у наших церковних громадах, а особливо у недільних школах. Адже саме тут закладаються ті фундаменти життя молодої людини, на яких вона будуватиме усе своє майбутнє, - наголосив владика Йосиф. - Ми не можемо дати відповіді на усі виклики, які стоять сьогодні перед молодою людиною, але ми можемо допомогти їй познайомитися з Тим, який знає глибину та потреби кожного людського серця. Тому, ціль згаданої стратегії є дуже простою і зрозумілою – допомогти молодій людині, де б вона не була і що б вона не переживала, звернути свій погляд у бік Христа Спасителя, який є «дорогою, правдою і життям» (Ів. 14,6). Папа Франциск, шукаючи також відповіді на це запитання, вказує на те, що найбільш ефективною дорогою Церкви до серця молодих людей є, так би мовити, шлях трьох кроків:вийти, побачити і покликати”.