Владика Йосиф Мілян в Атенах представив нового священика для українців у Греції
  • Пон, 20/03/2017 - 19:48

Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян під час візитації до Греції представив в Атенах нового священика для українців греко-католиків у Греції о. Андрія Твердохліба.

“Цей візит спричинений заміною священика для місцевих громад в Атенах і Патрах. До сьогодні громадою УГКЦ у Греції опікувалися ієромонах Орест Козак і о. Пантелеймон. Це душпастирі з монастиря монахів-студитів. Вони, згідно з розпорядженням ігумена Свято-Успенської Унівської Лаври, завершують своє служіння у Греції, тому настала потреба представити нового священика. Тож на недільній Службі Божій, яка служилася у місцевому храмі, громаді був представлений о. Андрій Твердохліб, який раніше душпастирював у Падуї. Він 10 років служив в Італії, а останні кілька років працював в Україні. А з 19 березня розпочав свою душпастирську працю для нашої громади в Атенах і в Патрах”, - зазначив Владика Йосиф.

Він розповів, що українська громада тепло привітала нового священика, і так само тепло попрощалася з о. Орестом, “до якого прикіпіли за ці кілька років”.

Під час візиту до Греції Голова ПМВ також провів робочу зустріч Апостольським Екзархом для католиків візантійського обряду в Греції єпископом Мануелем Ніном. “Ми мали конструктивну робочу зустріч, на якій погодили всі деталі праці нового священика, який залишається під юрисдикцією місцевого греко-католицького єпископа. Він проживатиме у приміщенні екзрахії і починає помаленьку знайомитися з громадою”, - відзначив Владика Йосиф.

Єпископ підкреслив, що громада УГКЦ у Греції доволі велика. Щонеділі в Атенах служать дві Святі Літургії. Є як дорослий, так і дитячий церковні хори. При парафії УГКЦ в Атенах працюють три сестри-монахині чину Святого Василія Великого.

Також 18 березня, у суботу, Голова ПМВ разом з іншими душпастирями взяв участь у літературному Шевченківському уроці у місцевій українській школі в Атенах. “На вечері було об’єднано дві українські школи. Українська громада в Атенах свого часу мала одну велику українську школу, яка була створена нашою церковною громадою. Але українцям замало однієї, треба багато. Тому, на жаль, сьогодні в Атенах три школи. Розмовляючи з учнями однієї зі шкіл у суботу, ми почули цікаву річ: що страшокласникам цікавіше було в одній школі, де багато дітей, більше друзів, більше галасу. Може дорослі почують цей дитячий голос”, - відзначив єпископ.

Крім того, Голова ПМВ зустрівся в Атенах з тимчасовим повіреним-радником Посольства України у Греції Наталією Косенко.  “Ми провели досить конструктивну розмову у сфері співпраці нашої громади і Посольства України в Греції. На літо ми запланували проведення спільного відпочинкового рекреаційно-катехитичного табору для українських дітей з Греції і з України. Це мав би бути спільний табір десь на березі моря у Греції. Думаю, такий табір був би дуже корисний. Бо деякі наші діти, які мешкають у Греції, на дуже низькому рівні володіють українською мовою. Ментальний і духовний обмін між дітьми сприяв би їхньому зросту і розвитку у всіх напрямках”, - розповів єпископ.

Говорячи про те, які діти з України можуть взяти участь у такому обміні, владика Йосиф зазначив: “Ми би відбирали дітей, яким батьки не можуть влаштувати відпочинок на морі. Це можуть бути діти соціально-незахищені, може діти переселенців зі Сходу України, бо вони найбільше потребують сьогодні нашої уваги і допомоги”.