Владика Йосиф Мілян відкрив у Римі ІІ Форум мігрантів УГКЦ, присвячений молоді
  • Птн, 05/10/2018 - 17:22

Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф Мілян відкрив у Римі ІІ Форум мігрантів УГКЦ  Центральної та Західної Європи на тему: «Діти і молодь в умовах творення новітньої української діаспори у Європі. Виклик і можливість для Церкви».

У форумі, який Пасторально-міграційний відділ проводить з 5 по 7 жовтня при Прокатедральному Соборі Святої Софії, беруть участь понад 130 представників. Це українці (представники духовенства та миряни), які мешкають в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Великій Британії, Польщі, Бельгії, Нідерландах, Австрії, Німеччини, Греції, Естонії, Латвії, Молдові.

«Коли говоримо про великий народ, велике теперішнє і майбутнє нашого народу, то його неможливо збудувати без тих, хто самим Богом покликаний його творити. У першу чергу – це є діти і молодь. Колись Блаженніший Любомир дуже гарно зауважив, що молодь є нашим теперішнім, а діти  - майбутнім», - зазначив владика Йосиф у вступному слові.

Він відзначив, що символічно цей Форум відбувається у той час, коли в Римі проходить Папський Синод, який також присвячений темі молоді і проходить під гаслом: «Молодь, віра та розпізнавання покликання».

«Приготування до цього Синоду тривали кілька років. Плодом цих приготувань став робочий документ, який для його учасників слугуватиме базою для роздумів. У цьому документі звертається увага на те, що Христова Церква по відношенню до молодої людини сьогодення повинна ступати дорогою трьох кроків: почути молодь; допомогти їй розпізнати своє місце у житті у світлі Божого покликання; супроводжувати її у житті, - зазначив владика Йосиф. - Форум, який ми сьогодні розпочинаємо, ставить перед собою подібні цілі, але вже по відношенню до українських дітей молоді, що в силу різних обставин народилися чи опинилися поза межами України».

Голова ПМВ зауважив, що під часі І Форуму мігрантів УГКЦ у Фатімі його учасники звернули увагу на те, що слід перестати говорити про новітню українську міграцію, а почати вести мову про новітню українську діаспору, оскільки вона вже є реальністю. «Про це свідчить хоча б величезна кількість українських суботніх і недільних шкіл, які функціонують у багатьох країнах Західної і Центральної Європи. А заснування шкіл, а разом з ними і купування на власність помешкань, є виразним знаком того, що «ми тут надовго», - зазначив єпископ.

Владика підкреслив, що основним завданням Церкви є провадити людину до Бога. І невід`ємним елементом на цій дорозі є виховання. «Сьогодні як Голова ПМВ хочу звернути увагу усіх нас на те, що за наше теперішнє і майбутнє, іншими словами за виховання наших дітей і молоді відповідальні усі ми, в першу чергу батьки, школа, Церква. Приходять мені на думку надзвичайно мудрі і повні глибини змісту слова Слуги Божого праведного митрополита Андрея, якими він постійно повчав наш нарід. В першу чергу він звертав увагу на християнське виховання дітей і молоді як головну запоруку теперішнього і майбутнього. «Пам'ятайте, що християнське виховання є більшим добром, ніж усе добро світу (…) Найважливіша справа для Церкви народу й родин, щоб діти були добре виховані …» Лист до вірних, 1899 рік», - зауважив Голова ПМВ.

«Коли поглянемо на наших дітей і молодь в умовах сучасної української діаспори, то ми повинні визнати, що у творенні суспільного, громадського, а також церковного життя, їх голосу майже не чути. У чому ж проблема: лінивство, надмірна завантаженість, байдужість ? Здається список причин можна продовжувати до нескінченності. Та ми сьогодні зібралися не для цього, але для того, щоб спільно подумати над тим, що ми можемо зробити для того, щоб наші діти і молодь у новітній діаспорі стали наріжними каменями своєї Церкви і свого рідного Народу!» - резюмував владика Йосиф Мілян.

З привітальним словом перед учасниками  Форуму також виступили Апостольський Візитатор для українців в Італії владика Діонізій Ляхович, Президент Асоціації  Св. Софії в Римі о. Марко Семеген, Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська, Директор Представництва Світового Конґресу Українців (СКУ) в Україні Сергій Касянчук, Директор фундації «Мігрантес» о. Джіанні де Робертіс,  директор «Мігратнес» в Лаціо (Італія) монс. Пієрпаоло Феліколо, начальник управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір.

I сесія Форуму мігрантів буде присвячена актуальному стану та перспективам розвитку душпастирства дітей і молоді в умовах новітньої української діаспори; II сесія – ролі Церкви і школи як фундаменту сучасного і майбутнього української новітньої діаспори; III сесія - молодіжному руху на служінні новітній українській діаспорі.