Владика Йосиф Мілян зустрівся з головою Української асоціації Південної Африки
  • Чтв, 26/07/2018 - 13:05

Голова ПМВ владика Йосиф Мілян провів робочу зустріч з головою Української асоціації Південної Африки Дзвениславою Качур, яка прибула до Києва як делегат від громади українців Південно-Африканської Республіки, щоби просити надати священика для забезпечення духовних потреб українців ПАР. У зустрічі також взяли участь працівники ПМВ о. Віталій Храбатин і о. Роман Ільницький.

Дзвінка Качур відзначила, що громада українців ПАР переважно молода. Вона складається з представників мішаних подружь – українців, які одружилися з громадянами ПАР, а також українських лікарів, моряків, IT-фахівців та представників інших спеціальностей, які виїхали до Південної Африки на працю.

“Об’єднуватися ми почали у 2014 році після подій на Майдані. Я проживаю у Кейптауні. Мабуть, чисельність більше в Йоханнесбурзі, але організація краще в Кейптауні. А Посольство України розташоване в Преторії”, - зазначила Дзвенислава. І додала, що в Кейптауні діє й українська школа для дітей віком від 3-х до 12-ти років. Більшість учнів тут зі змішаних сімей. Деякі розмовляють українською, деякі – ні.

Вона відзначила, що один з представників української громади, будучи в Австралії, познайомився зі священиком УГКЦ о. Ігорем Головком і розповів йому про ситуацію з українцями в ПАР. Після цього владика Йосиф Мілян направив отця Ігоря відвідати з душпастирським візитом українців в Південній Африці.

“Всі люди, які прийшли на службу, були дуже задоволені. Священик з Польщі, о. Богдан з РКЦ, надав приміщення своєї церкви у Преторії, - підкреслила Дзвінка Качур. - Для нас священик дуже важливий. Це і розвиток громади, і об’єднання”.

Голова Української асоціації Південної Африки запросила владику Йосифа відвідати з душпастирським візитом українців у ПАР.

Голова ПМВ наголосив, що Стратегія розвитку УГКЦ 2020 говорить, що Церква має дійти до кожного віруючого греко-католика і послужити йому в його духовних потребах. “Наша Церква буде старатися відгукнутися на потреби наших вірних- де б вони не були і скільки б їх не було”, - підкреслив владика Йосиф.

Він відзначив, що такий візит можна було б здійснити наприкінці листопада, - поспілкуватися з українцями, провести богослужіння, вивчити духовні потреби у ПАР. Владика Йосиф також висловив бажання зустрітися з місцевим Архиєпископом РКЦ і Нунцієм, а також з представниками українського дипломатичного корпусу.

У свою чергу владика Йосиф поцікавився, які вимоги до майбутнього душпастиря. Голова Української асоціації Південної Африки відзначила, що для священика в ПАР обов’язковим є знання англійської мови і наявність водійських прав, оскільки громадський транспорт майже відсутній, а відстані – доволі великі.