Владика Йосиф на Житомирщині освятив новий храм УГКЦ
  • Чтв, 29/11/2018 - 11:37

25 листопада 2018 року Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії у селі Короченки, Чуднівського району на Житомирщині, освятив храм Святого Івана Богослова.

У парафії Владику зустріли місцеві греко-католики та духовенство на чолі з о. Степаном Вавричином, парохом парафії Святого Івана Богослова. Зустрічаючи владику о. Степан зазначив: «Ми раді вітати Вас Владико у нашому селі, де нога єпископа не ступала щонайменше 85 років, тому сьогодні особливо просимо Вашого благословення для нашої громади та нашого храму, просимо Вас освятити це місце де будемо молитися наш народ та нашу Церкву».

Опісля Владика освятив наріжний камінь та сам храм з чином покладення антимінсу.

Звертаючись до присутніх у своєму пастирському слові Владика Йосиф звернув увагу на контекст притчі про «безумного багача». Архиєрей наголосив на тому, що сьогодні село Короченки «розбагатіло» найбільше, бо за майже сторічну історію громада села отримала від Господа власний храм.

На святі також були присутні представники влади, зокрема: сільський голова с. Короченок, голова районної ради та заступник мера міста Чуднів, а також місцеві підприємці, які допомагали будувати храм.

На закінчення парох громади о. Степан, подякував Єпископу за те, що допоміг долучити основних жертводавців до будівництва храму, а також подякував кожному, хто долучився до цієї благої справи.

Довідка про парафію:

Парафія Святого Івана Богослова села Короченки Чуднівського району створена у 2016 році.

Мешканці села довгі роки для задоволення своїх духовних потреб їздили до храмів Чуднова. У першій половині 20 століття тут збудували церкву на честь святого Апостола і Євангелиста Івана Богослова. Правда стояв храм недовго – його спіткала доля багатьох церков України, за радянського періоду він був знищений. Майже сто років село знову перебувало без храму. Час від часу сюди приїжджали священики з нагоди тих чи інших свят. Проте люди завжди хотіли молитися у власному храмі та мали велике бажання відновити храм.

Тому мешканці села 15 жовтня 2016 року зібрали загальні збори та утворили нову парафію. Назву громади вирішили залишити колишню – святого Івана Богослова, а юрисдикційно-приналежними парафіяни вирішили бути до Української Греко-Католицької Церкви. Допомагав у цьому новим парафіянам священик із Чуднова о. Степан Вавричин. Душпастир часто молився з парафіянами, підтримував та давав настанови, допомагав організаційно. Так подавши до органів реєстрації всі необхідні документи, парафія була зареєстрована розпорядженням голови Житомирської ОДА 22 грудня 2016 року.

20 серпня 2017 року, відбулося освячення хреста та земельної ділянки під будівництво нового храму. Чин освячення, з благословення Преосвященного Владики Йосифа (Міляна), Протосинкела Київської Архиєпархії, здійснив протоєрей Віталій Сидорук, Протопресвітер Житомирський.

25 листопада 2018 року Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії у селі Короченки освятив новий храм Святого Івана Богослова.

Прес-служба Київської Архиєпархії