Владики-капелани благословили випускників Академії сухопутних військ
  • Нед, 22/06/2014 - 14:46

21 червня, в Академії сухопутних військ у Львові, владика Михаїл Колтун, керівник душпастирства у війську, та владика Богдан Манишин, колишній військовий капелан вищезгаданої Академії, взяли участь в урочистому заході випуску молодих лейтенантів.

205 випускників цього вишу отримали дипломи про вищу освіту, перші офіцерські звання та напутні слова командирів, викладачів та духовенства.

Преосвященний владика Михаїл благословив випускників та акцентував, що завдяки Господньому благословенню вони матимуть силу відстоювати мир в Україні. «Ми говоримо про патріотизм, відданість, але звідки це береться? З волі Божої світ повстав, з волі Божої ми живемо, з волі Божої ми організувалися в Україну. Ми цього хотіли, йшли віками, щоб утворилася мирна, незалежна, правова держава, яка захищає всіх, хто на цій благословенній землі живе. Тому нашу державність ми маємо відстоювати. Ми говоримо про мир, не про війну. Говоримо про силу миру і цей мир запевняє нам Творець, щоби його в душі берегти, бо це найсильніша зброя проти всілякої матеріальної зброї. Мир це любов до Бога, до ближнього, щоби нікому не зичили і не чинили зла. Але коли ворог повстає зі зброєю, Церква благословляє взяти зброю і відстоювати священні права нашої держави та народу. Для цього Церква дає благословення, Боже благословення. Відкриває це джерело сили, щоби в першій мірі ми не керувалися злобою, помстою, гордістю, а керувалися благородними цілями, за які ми можемо взятися за зброю і відстоювати Україну ціною свого життя».

Військовий єпископ розповів про служіння капеланів, які зараз душпастирюють серед воїнів в зоні військових дій. Вкінці архиєрей побажав «бути витривалими у вірі» та переконаннях, «щоби могти відстоювати свою Батьківщину».

Щедре Боже благословення торкнулося кожного випускника через краплини свяченої води, якою окропив їх капелан о. Андрій Хомишин.